Mozaik Gastro

recept poznatog chefa

Prijedlog za ručak: krem juha od lignji začinjena paprikom

recept poznatog chefa
Juhe pripremljene od zdravih sastojaka odličan su obrok za svako godišnje doba. A kako ljeto još uvijek nije završilo, poznati chef Branko Ognjenović i ambasador tvrtke Electrolux pripremio je novi zdravi recept. Brankova krem juha od lignji pravi je obrok za odrasle, ali i za školarce kojima je školska godina upravo počela.

Kako bi juha bila savršeno pripremljena, Branko Ognjenović uvijek koristi Electrolux štapni mikser ESTM 6400. Ovaj štapni mikser odlikuje se iznimnom snagom i kvalitetom, te ima ekstra dugi nastavak koji omogućava miksanje i u najdubljim posudama. Poseban nastavak je i pjenilica u kombinaciji s profesionalnim metalnim nožem koji daje veliku vrtložnu snagu te sjeckalica i dvostruka metlica. Praktični LED indikator na vrhu miksera pokazuje brzinu rada. Za jednostavnu pripremu jela, uz ovaj štapni mikser dolazi velika posuda od 1000 ml.

Jela kulinarskog akademika Branka Ognjenovića uvijek su zdrava i iznimno ukusna. Isprobajte njegov recept i razveselite svoje ukućane još jednom delicijom - krem juhom od lignji.

Krem juha od lignji sa crvenom paprikom
(za 4 osobe)

Lignje (očišćene) - 500 g
Luk - 1 glavica
Češnjak - 2 režnja
Lovorov list - 1 kom
Celer korjen - 100 g
Mrkva - 100 g
Crvena paprika rog - 200 g
Chilli papričica - 1 kom (manja)
Maslinovo ulje - 50 ml
Krumpir - 50 g
Vrhnje za kuhanje - 50 ml
Sol - po potrebi
Papar - po potrebi
Oštro brašno (za prženje dekoracije) - 50 g
Biljno ulje - 100 ml

Lignje očistimo, jedan dio narežemo na tanke kolutiće te ostavimo sa strane da ih kasnije pržimo u ulju za dekoraciju.

Ostatak lignji narežemo na kockice. Luk, češnjak, mrkvu, celer i krumpir operemo, ogulimo i narežemo na kockice. Crvenu papriku operemo i također narežemo na kockice.

Na maslinovom ulju popržimo sitno sjeckani luk i češnjak, zatim dodamo mrkvu, celer, krumpir i papriku. Sve zajedno pržimo nekoliko minuta, zatim podlijemo sa vodom, začinimo sa soli, paprom, te dodamo lovor i chilli i ostavimo da se kuha na laganoj vatri.

Kada je povrće skoro kuhano, dodamo lignje i sve zajedno još kuhamo 15-tak minuta. Kada su lignje kuhane, iz juhe izvadimo lovorov list i štapnim mikserom miksamo juhu sve dok ne dobijemo kremastu smjesu. Juhu vratimo na laganu vatru, dodamo joj vrhnje za kuhanje te pustimo da zakuha. Ukoliko je potrebno, još dozačinimo.

Serviramo s kolutićima lignje koje smo ispržili u ulju i prženim peršinom.
Naslovnica Gastro