Mozaik Gastro

neodoljivi desert

Iskušajte recept: Tart od šljiva s preljevom od karamele i oblačićima od limuna

neodoljivi desert
Predlažemo vam slasni desert, kao stvoren za bablje ljeto koje zadnjih dana nekako više miriše na jesen: sočni tart od šljiva s preljevom od karamele. Prije nego se bacite na pripremanje ove neodoljive slastice, evo par savjeta koji će vam poslužiti i za nju i za druge pite i tartove, bez obzira na nadjev.

Koristite glatko pšenično brašno, a ako želite zdraviju verziju, jednu trećinu zamijenite integralnim. Ako ne podnosite gluten zamijenite brašno mljevenim orašastim plodovima. Za najprhkije tijesto koristite kvalitetan maslac ili mješavinu maslaca i masti, a nakon što ste ga umijesili, tijesto obavezno ostavite pola sata na hladnom mjestu. A evo kako spremiti ovu poslasticu (primite na znanje i da umjesto šljiva možete koristiti breskve ili jabuke te da ju umjesto u klasičnoj roštijeri možete peći u kalupima za muffine, pa će izgledati još efektnije).

Tart od šljiva s preljevom od karamele i oblačićima od limuna


Sastojci:
- za tijesto:
170 g brašna
malo praška za pecivo
100 g maslaca
70 g šećera
1 vanilin šećer
1 jaje

- za nadjev:
500 -1000 g šljiva
oko 100 g šećera
malo ruma i cimeta

-za karamel:
200 g šećera
200 ml slatkog vrhnja
40 g maslaca

- za oblačiće:
grčki jogurt
tučeno slatko vrhnje
malo šećera u prahu
1 neprskani limun

Priprema:

Za tijesto brzo pomiješajte navedene sastojke pa smjesu spremite u hladnjak.

Voće očistite, stavite u prikladnu posudu, pospite šećerom, dodajte začine i prodinstajte na laganoj vatri dok malo ne omekša, a šećer se rastopi. Maknite s vatre i pustite da se ohladi.

Zagrijete pećnicu na 180 stupnjeva, razvaljajte tijesto te ga prekrijte voćnim nadjevom.

Gotovi tart prelijte karamel-preljevom koji ćete napraviti na slijedeći način: šećer stavite u posudu sa svijetlim dnom i zagrijavajte. Kad se na rubovima počne topiti, gurajte ga lagano prema sredini. Miješajte lagano, ali pazite da ne zagori. Da je govovo znat ćete kad poprimi bakrenu, crvenkasto-smeđu boju (ako miris postane gorkast šećer je izgorio i morat ćete pokušati ponovo). Maknite s vatre i vrlo pažljivo umiješajte maslac i vrhnje koji moraju biti sobne temperature (u protivnom će jako prskati).

Za poseban dojam prilikom posluživanja tart ukrasite oblačićima od limuna. Potrebno je pomiješati grčki jogurt (ili uzmite obični, samo ga ostavite par sati da se cijedi u gazi), šećer u prahu, žličicu soka od limuna i naribanu koricu te tučeno slatko vrhnje. Od ove smjese uz pomoć dviju žlica oblikujte oblačiće i stavite po jedan na svaku porciju.

Uslast!

T.S.M.


Naslovnica Gastro