Mozaik Gastro

KAKO PRIPREMITI Dry Martini

Tri masline, tri gutljaja i - more užitka

KAKO PRIPREMITI Dry Martini
Martinez ili Martini pojavio se 1884. godine. Legenda nas vodi u mali kalifornijski grad Martinez, čiji stanovnici tvrde kako je barmen Julio Richeliena prvi put spravio Martinez jednom putniku, samo da bi ga zamijenio za zlato kojim je kupio bocu whiskeyja.

1929. godine gradonačelnik Martineza objavio je plaketu koja ukazuje da je Martinez rodni grad Martinija. A evo kako pripremiti to kultno piće:

Sastojci:

- 6 cl gina

- 1 cl vermouth dry

Čaša: cocktail

Dekoracija: 

Na stickeru 3 zelene masline

Način pripreme:

U cocktail čašu staviti par kocaka leda da se čaša ohladi (frapira). U barsku čašu staviti 5-6 kocaka leda i uliti gin i vermouth dry, promiješati barskom žlicom od dna put vrha 4-5 puta, istresti iz cocktail čaše led i otresti kapi vode.

Potom iz barske čaše procijediti dobiveni miks i staviti kao dekoraciju masline.

Jurin savjet: Ne pretjerivati prilikom cijeđenja miksa iz barske čaše, tj. ne vrtjeti led i ponovno cijediti do zadnje kapi jer će se razvodniti, ono što se izlije u jednom potezu je Dry Martini, a ostala vrtnja leda i cijeđenje do zadnje kapi je bevanda.

Mogu se i umjesto tri zelene masline servirati tri zelene masline punjene paprikom, no obvezno moraju biti tri, jer se Dry Martini pije u tri gutljaja: tri masline - tri gutljaja.

Perfekcionisti gin i čaše drže u hladnjaku jer je tajna Dry Martinija u njegovoj hladnoći.
Naslovnica Gastro