Mozaik Gastro

"MedPaths"

Naučite pripremati specijalitete Dalmatinske zagore: arambaši, brujet od žaba, tripice...

U nedavno obnovljenom Providurovom stanu u Kliškoj tvrđavi, rezidencijalnom prostoru Splitsko-dalmatinske županije, predstavljen je međunarodni projekt "MedPaths" u okviru prekogranične suradnje s Italijom, u kojemu je Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije glavni partner, a ukupna vrijednost projekta je oko 2,5 milijuna eura.

Prema riječima Srećka Radnića, ravnatelja Javne ustanove RERA, u projekt je uključeno sedam jedinica lokalne samouprave u slivu rijeke Cetine: Sinj, Trilj, Vrlika, Šestanovac, Zadvarje, Dugi Rat i Omiš.

- Ovim projektom pokušali smo opisati sliku raskoši mediteranskog zaleđa i u okviru te slike odredili smo što su to prirodna, kulturna i gastronomska bogatstva toga kraja, kroz 33 staze koje obuhvaćaju ukupno oko 500 kilometara. Svaka jedinica od njih ima svoje tipično jelo, ovom prilikom ćemo ih degustirati, a u nastavku ćemo upriličiti sedam radionica gdje će se ljudi s tih staza natjecati u pripravljanju svojih autohtonih jela.

Naime, u ugostiteljskom objektu na svakoj od lokacija, a uz pomoć jednog od priznatih šefova kuhinja s našega područja, spremat će se tipično jelo toga podneblja, a završna radionica priredit će se sredinom srpnja, kada će pobjednici spremati jela u većim količinama.

'Goste s plaža izvesti na ostale prekrasne lokalitete'

Želimo približiti projekt javnosti, te tako pridobiti nove promotore u samim žiteljima Dalmacije, a sve s ciljem da i oni osjete potrebu da ovaj novi resurs u brendiranju naše županije koriste u promociji, kako svojih ugostiteljskih, tako i smještajnih kapaciteta.

Cilj je omogućiti našim gostima da imaju bolji uvid u naša bogatstva, da ih izvedemo s plaža i da ih pozovemo i na ostale naše prekrasne lokalitete.

Jedan od ciljeva odnose se i na infrastrukturu, poboljšanje sigurnosnih uvjeta na tim pješačkim/biciklističkim stazama – pojasnio nam je Radnić ciljeve projekta, zahvalivši se potom Zlatku Gallu, novinaru i gastro stručnjaku, koji je, kako je naglasio, bio taj koji je istraživao koja je spiza tipična za svaki kraj i koji će biti na čelu žirija koji će ocjenjivati jela.

- Ovo je samo dio gastronomije sliva rijeke Cetine u kojemu se miješa ono najbolje što daje more, u dijelu od Omiša do Dugog Rata i, naravno, ovoga dijela iza brda, koji nam također nudi fantastične gastro ikone. Ono što mi je u svemu tome veoma drago jest da je to tradicijska spiza, takozvana mala gastronomija, nezahtjevna, no ona je puna čudesnih okusa, te se srećom održala kroz navike ovoga kraja.

Danas, naravno, nema više tvornica, nema više marendi, nema više ljudi koji marendavaju, no, nadam se da će projekt "MedPaths" ponovo popularizirati, kada je riječ o gastronomiji, barem neke od ovih ikona, iako mislim da su ovo jela koja su tetovirana u našu kolektivnu memoriju. Bit će to svakako uzbudljivo gastronomsko iskustvo i zanimljivo druženje, ne samo za nas koji ćemo biti izravno uključeni, već i za sve ljude koji će posjetiti spomenute staze – poručio je Gall.

Stephan Macchi, poznati TV chef, koji će također biti član ocjenjivačkoga suda, kazao nam je kako su mu sva tradicijska jela koja će se spravljati poznata i zanimljiva.

- Nema regije u Hrvatskoj koja može biti nezanimljiva, svaka ima svoju priču, ne samo more, već i zaleđe. Sva su mi jela zanimljiva, ne samo zato što se radi o tradiciji, već je i svaka sirovina koja se u njihovoj pripremi koristi izvanredna – veli Macchi dodajući kako je ove namirnice i sam već spremao, ali na francuski način.

Uz svaku stazu napravljen je i katalog koji će biti tiskan, a kasnije će ga moći koristiti i turističke zajednice spomenutih mjesta - dodao je Radnić.

I kliški načelnik Jakov Vetma pridružio se predstavljanju projekta, zaključivši kako je ovo predstavljanje odlična promocija i za njihovu općinu, budući da će Klis i Providurov stan, kako je naglasio ovom prilikom i Radnić, biti u ovakvim županijskim projektima početna stanica za sva putovanja po Dalmaciji.

Radionice na spomenutih sedam staza počinju u utorak, 13. svibnja u Zadvarju gdje će se spremati janjeća džigerica na kiselo, potom slijedi Šestanovac, 15. svibnja, gdje će se kuhati tripice sa suhim mesom. Vrlika je na rasporedu 28. svibnja s vrličkim uštipkom, Sinj 29. svibnja i sinjski arambašići, 30. svibnja je Trilj i žabe na brujet. Dugi Rat sprema hobotnicu ispod peke 3. lipnja, dok je 4. lipnja Omiš i poljička kaštradina s raštikom. Sredinom srpnja je i proglašenje pobjednika, a u stručnom žiriju bit će tri vrsna imena gastronomije, veli Radnić, i to Zlatko Gall, na čelu, te Miro Bogdanović i Stephan Macchi. Sva spomenuta jela mogla su se ovom prilikom i degustirati.

Zemlje sudionice u projektu "MedPaths" su Republika Hrvatska (Splitsko-dalmatinska županija) i Republika Italija (Zajednica općina Basso Biferno - regija Molise i Zajednica općina Sinello). Vodeći partner je Agencija za razvoj Splitsko-dalmatinske županije.

Mia Sesartić
Snimio: Mario Todorić / Cropix
Naslovnica Gastro