Mozaik Gastro

dragocjena namirnica

Bundeva, tikva ili buča - zovite je kako hoćete, ali ove zdrave recepte morate isprobati

dragocjena namirnica
U Zagorju je nazivaju buča, u Dalmaciji tikva, a u Slavoniji bundeva. Zapravo je riječ o istom povrću koje u različitim podnebljima ima različite nazive, a prirodni je proizvod neopravdano malo zastupljen u ljudskoj prehrani.

Tikva je vrlo zdrava jer se smatra prirodnim ekološkim proizvodom koji ne prihvaća umjetna gnojiva ni druga kemijska tretiranja, nego samo prirodnu gnojidbu. Zbog takvog prirodnog rasta i sazrijevanja, kao namirnica je posebno pogodna u prehrani djece, sportaša, starijih ljudi i rekonvalescenata.

Dobro je koristiti je i kao dijetalnu namirnicu, jer sadržava 90 posto vode, vlakna i minerale, a ujedno daje osjećaj sitosti. Lako je probavljiva pa je mogu konzumirati i osobe s probavnim smetnjama.

U tikvi je omjer zastupljenosti mikronutrinijenata tako usklađen da odgovara organizmu poput cjelovite namirnice. Sadrži kalcij, kalij, fosfor, magnezij, selen, cink, željezo, mangan, beta karoten, dio kompleksa vitamina B i vitamin E (osobito u sjemenkama).



Zbog sadržaja vlakna posebno potiče peristaltiku crijeva, vezuje na sebe masnoće iz hrane, te ne izvlači vodu iz organizma zbog velike količine vode, pa je posebna pogodna ako je možemo koristiti u obliku soka.

Čuvar je prostate zbog sadržaja selena i cinka, pa se preporučuje muškarcima. Stimulira rad štitnjače i gušterače, jača imunosni sustav, sudjeluje u detoksikaciji organizma, a posebno štetnog LDL kolesterola. Blagotvorno i smirujuće djeluje na živčani sustav.

Može se pripremiti kao kašica, juha, kolač i marmelada, a sjemenke se, sušene ili lagano popržene, mogu konzumirati kao zdrava hrana. Tikva se može peći poput krumpira, pržiti kao pomfrit ili dodati u juhu poput mrkve.

Ovako zdrava i neopravdano zapostavljena namirnica zaslužuje da je izvučemo iz zaborava, pa vam donosimo i dva recepta za pripremu jela od tikve.

foto: sipa
Krem juha od tikve:

Sastojci:
- 2 kapule
- 80 dag tikve
- ½ l mlijeka
- 50 g maslaca
- 2 dl vrhnja
- sol, papar, muškatni oraščić

Priprema:
Pirjati kapulu na maslacu pa dodati tikvu izrezanu na kockice. Miješati desetak minuta dok tikva ne omekša, te postupno podlijevati s 2-3 dl vode i usput dodati papar, sol i muškatni oraščić. Kad prokuha, juhu dobro izmiješati, vratiti na vatru i dodati mlijeko, a kad baci sljedeći ključ, dodati vrhnje i kuhati još dvije minute. Na kraju dodati nasjeckani peršin.
Savijača od tikve:

Sastojci:
- 1 kg naribane tikve
- 50 dag lisnatog tijesta
- 20 dag meda
- 2 vanilin-šećera

Priprema:
Razvaljati lisnato tijesto te preko njega rasporediti izmiješane navedene sastojke. Zarolati i premazati maslacem, te peći 30 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 °C.

Naslovnica Gastro