Mozaik Gastro

festiwine

Vinoljupci, pozor! Dubrovnik u travnju postaje grad prijatelja vina

festiwine
Ostalo je točno mjesec dana do prvog regionalng festivala vina Dubrovnik FestiWine koji će se održati u Klarisi od 24.do 26. travnja.

Pripreme za Festival su u punom jeku, a prijave vinara stižu svakodnevno, tako da Festival trenutno broji 50 izlagača koji će se na Dubrovnik FestiWine-u predstaviti s više od 150 etiketa. To naravno nije konačan broj vinara koji će izlagati na Festivalu, budući da su prijave otvorene do 10. travnja.

Središnji dio festivala svakako je izložba vina s vinokušnjom, a u sklopu festivala održat će se još i natjecanje vina Dubrovnik FestiWine Trophy, vinske radionice pod nazivom It's wine o'clock (Vrijeme je za vino), stručni skup pod nazivom „Vino u turizmu“ te Dubrovačka vinska setemana.

Osnovni cilj održavanja Festivala jest repozicioniranje lokalnih vina u našoj ukupnoj turističkoj ponudi te vraćanje vinu statusa koje zaslužuje. Želja je da Dubrovnik ponovo postane Grad prijatelj vina kao što je to stoljećima uspješno bio.

Tako će se u dubrovačkim ugostiteljskim objektima u tjednu prije festivala, 22. do 27. travnja,  održati 'Dubrovačka vinska setemana' koja ima za cilj proširiti vinsko raspoloženje po Gradu na način da zainteresirani ugostiteljski objekti u te dane organiziraju prigodnu ponudu jela i županijskih vina po povoljnim uvjetima. Ugostiteljski objekti koji budu sudjelovali u Dubrovačkoj vinskoj setemani imat će prepoznatljivu oznaku 'Wine friendly'.

Festival bi trebao stvoriti 'vinski šušur' te bi Grad, njegovi sugrađani i posjetitelji intenzivno živjeli i uživali vino. Cilj je da Dubrovnik kroz par godina postane prepoznatljiva vinska destinacija, za što je potrebno puno zajedničkog rada i truda svih subjekata uključenih u turizam kako bi se repozicionirali, a Dubrovnik FestiWine odličan katalizator jer može povezati izvrstan izvorni, već gotov proizvod kroz postojeću infrastrukturu sa postojećim posjetiteljima Dubrovnika.

foto: shutterstock


Naslovnica Gastro