Mozaik Društvena mreža

dobar provod

Veliki blagdanski vodič: gdje ovih dana u Splitu potražiti finu spizu i sjajnu zabavu

dobar provod
Splitska klupska scena godinama je u pravilu bila ista. Pravi diskoklubovi “Masters” i “Metropolis” propali su, šminkeri su “okupirali” Bačvice i Poljud u klubovima poput “Tropica”, “Vanille”, “Hemingwaya” i “Plave kave”, alternativci su se uglavnom skupljali u “Kocki” i “Quasimodu”, a “O’Hara” na Zenti bila je negdje između. Na ex-YU hitove plesalo se u “Pina”, a izlasci su završavali u “Kuki”, “Zanatu” ili na krafnama “Kod Mate”.

Onda je turistički boom učinio svoje i u Splitu su niknula nova mjesta koja su zaživjela i izvan sezone. Pokrenula se i klupska scena, no naglasak je na nekim drugim oblicima zabave.

Bučne izlaske do zore, premda ni toga ne manjka, mladi Splićani sve više zamjenjuju druženjima po restoranima, pubovima i tematskim barovima.

Jedno od mjesta koje je zaživjelo među svim generacijama svakako je kavana “Bajamonti”. Osim što je vratila život jednom od najljepših mediteranskih trgova, Prokurativama, iznimno je posjećena zbog ugodne atmosfere, ljubaznog osoblja i dobre ponude.

Gušta se uz kavu, čaj, vruću čokoladu i kolače, fino vino, često glazbu uživo, i to najčešće uhu ugodne klavirske instrumentale, ali i brojna kulturna zbivanja poput predstavljanja knjiga i filmova, čitanja poezije... I jednako živi u svako doba dana. Na gornjem katu, ako ste pri lovi, uživati možete i u vrhunskim jelima s okusima Mediterana, te biranoj vinskoj karti.

Mislilo se na sve, pa je dostupan i bežični internet, a dio prizemlja opremljen je i velikim prostorom za pušače. Po svemu sudeći, ostvaruje se težnja gradonačelnika Antonija Bajamontija, po kojemu kavana i nosi ime, da Split izraste u grad s modernom europskom ponudom.

U tu ideju izvrsno se uklapa i prošle godine otvorena kavana “Marcus Marulus” u prizemlju Papalićeve palače gdje je, prema legendi, otac hrvatske književnosti i živio. Ubrzo nakon otvorenja postala je omiljeno mjesto Splićana željnih intimnije atmosfere i zaljubljenika u pisanu riječ.

Uz čašu vina možete uživati u večerima poezije, poslušati laganu jazz glazbu, prolistati jednu od brojnih knjiga s polica, pa čak i posuditi neku koja vam posebno zapne za oko.

U “Marcusu Marulusu” organiziraju se zanimljive književne večeri, poput čitanja pisama vojnika i sudionika iz Prvog svjetskog rata, natjecanja u prenošenju omiljene pjesme hrvatskih pjesnika crtežem, pa čak i duhovitog čitanja popularnih turbofolk poskočica u pjesničkom tonu. Interijer je uređen u starinskom stilu koji priziva neka davna vremena, a efektna rasvjeta stvara intimnu i romantičnu atmosferu.

Uz bok svjetskim barovima

Romantika dostojna starog francuskog filma, nostalgična atmosfera za kavu, narančadu i kroasan na otvorenoj terasi u staroj kamenoj kući, okruženi zelenilom i starim bunarom ili antiknim namještajem... Dio je to ponude kafića s francuskim šarmom - “Le monda” u Plinarskoj ulici.

U večernjim satima vrlo vješto transformira se u ugodan kulturni ambijent. Mladi umjetnici, prije svega pisci i pjesnici i njihova publika, prepoznaju ovo mjesto kao drugi dnevni boravak. Ugodno, udobno i toplo sa stilom.
Iako su ga prvo otkrili turisti, a tek po završetku turističke sezone i Splićani, s fantastično uređenim interijerom “Bokeria Kitchen & Wine” može stati uz bok svjetskim restoranima i barovima.

Inspiriran jednom od najpoznatijih svjetskih tržnica, barcelonskom La Boqueriom, ovo mjesto u vlasništvu splitske obitelji Bokavšek ima sve predispozicije da postane oaza dobrih zimskih večeri. Mladi su ga već prepoznali kao mjesto za finu večernju zabavu, glazba je probrana, sve češće uz live nastupe, a ćakula uz dobru kapljicu može se začiniti i nesvakidašnjom hranom.



Svako godišnje doba inspiracija je za novo jelo, a što se deserta tiče mousse od rogača i čokolade apsolutni je favorit.

Zanimljiv je i popularni kantun, selfie corner, koji je sudeći po broju fotografija na Instagramu i Facebooku, baš ono što je modernoj splitskoj ekipi trebalo.

“Bepa” na Pjaci još je jedno ugodno mjesto za dobar zalogaj, jednostavno i šarmantno uređeno. Lokal funkcionira i kao mjesto za brzinsku marendu i kao restorančić u kojem možete pojesti ozbiljniji obrok. Jelovnik se bazira uglavnom na ribi, a njihovi sendviči dokaz su da i ulična hrana može biti zdrava.

Cijene su, bez obzira na prestižnu lokaciju, u pravilu prihvatljive za svačiji džep. Lokal vodi mahom mlada ekipa, od vlasnika do kuhara i konobara, a upravo je iz “Bepe” potekla i ideja o ovogodišnjem “Adventu na Pjaci”, koji organiziraju u suradnji sa susjednim bistroima “No Stress” i “Central”.

Tijekom cijelog prosinca održava se poseban program predstavljanja jela iz odabranih hrvatskih regija. Svaku večer DJ pušta glazbu, a subota je rezervirana za jazz večeri uz punč i kuhano vino. Na Pjaci se među okićenim jelama nalazi i drvo želja na koje možete objesiti svoje najveće želje za Božić i godinu pred nama.



Zimske delicije

Budući da je božićni sajam poprilično oživio centar grada i u zimsko vrijeme, prije odlaska na kućice na Rivi i Pjaci, zasladiti se možete u relativno novoj slastičarnici, “Luka ice-cream&cakes”. Neuobičajene kombinacije osvojile su i Splićane i njihove goste, koju su na Tripadvisoru upravo Lukin sladoled proglasili najboljim u gradu.

Dio zimske ponude ostavlja bez daha: hladna krema od maka, kesten-pire, splitska torta s božićnim duhom, medenjaci i paprenjaci, domaća vruća čokolada s lješnjacima, ali i hladni mamci za nepce - sladoledi od mandarine, mrkve, meda, cimeta i jabuka, smokava, limuna, naranče, jogurta i ružmarina, chili čokolade, ruma i orašastih plodova. Svaki dan novi okusi, ma prava zimska idila!

Ipak, sve više mladih pronalazi svoje dnevne oaze i izvan zidina gradskog centra. Tako je na Poljičkoj cesti, nasuprot novoizgrađenoj Zdravstvenoj školi zaživio caffe bar “Bombonjera”, koji unatoč svom “ženstvenom” imenu privlači i pripadnike jačeg spola, koji se u ovom kafiću redovito okupljaju kako bi pogledali koju bitnu nogometnu utakmicu. Na to pozivaju tri strateški raspoređena velika televizora.

Ljepši spol uživa, pak, u šarmantno uređenom interijeru i dnevnoj ponudi kolača koji odmah s ulaza, izloženi u staklenoj vitrini, izazivaju na konzumaciju. Lokal se sastoji od dvije etaže od kojih je prizemlje namijenjeno nepušačima, a kat iznad onima koji nikotinu ipak ne mogu odoljeti.




Uz more fast foodova, konačno i u Splitu aktivno je zaživio trend zdrave hrane i prirodnih napitaka, sve popularniji “Up cafe” u Ulici Domovinskog rata. Iako je dvoetažni prostor poprilično malen, ovaj miks kafića i brzog restorana obogatio je ponudu grada.

Ukusna jela od cjelovitih, sezonskih i uglavnom organskih sastojaka prepoznala je većinom mlađa populacija, a plus je i što se detalji o svim namirnicama mogu proučiti na internetskim stranicama lokala.

Irac otkrio “Basket”

Zaboravite na usiljenu turističku ponudu, odvedite me u omiljeni bar i pokažite mi pravi Split - upitao je irski turist lokalnog vodiča, koji ga je odveo u najstariji pub u gradu - legendarni “Basket”. Ovaj kafić s karakterom u rujnu je proslavio 41. rođendan, a ležeran i udoban ugođaj uz dobro pivo i glazbu glavni je adut koji jamči opuštenu atmosferu mlađim i starijim posjetiteljima.

Prostor je uistinu malen, a opet ima sve što đaku treba, separe-stolove idealne za grupna druženja, vjerojatno najmanju pozornicu na svijetu za živu svirku lokalnih bendova i dovoljno dug šank da se možete progurati po novu turu pića. Idealno za druženje do jedan sat po ponoći, samo da u ponudu uvedu i poneki burger, nachose ili grickalice, pa da konačno uživamo u potpunom pub doživljaju.



Ljubitelji dobrog piva i opuštene atmosfere na svoje će doći i u pubu “Dva tona” na Carrarinoj poljani. Na jednom mjestu pronaći ćete širok izbor uvoznih piva, ali i popularnu zagrebačku “Gričku vješticu” i “Dva klasa”, kao i “Zmajsko pivo”, proizvod prve kraft pivovare u Hrvata. Interijer je ugodan i minimalistički, s naglaskom na legende rock scene čija lica pozdravljaju posjetitelje sa zidova, a pušenje je zabranjeno.

Kao konkurencija ovom pubu nedavno se pojavilo novo mjesto u gradu, a riječ je o lokalu “Kobaje” u Vukovarskoj ulici, koji se reklamira kao prvi pivski bar u Splitu, po uzoru na engleske i američke pubove. Nude više od 50 vrsta piva uz razna jela s grilla.

Ovo mjesto, koje izgleda kao hibrid klasičnog fast fooda i pivnice, prije svega je muški kutak. Iako je i autorica teksta afirmirana pivopija, u njemu se osjećala pomalo kao uljez, okružena mahom posjetiteljima suprotnog spola i eksplicitnim ilustracijama na zidovima. No, neka vas njihov sadržaj ne zavara, potpisana autorica je – žena.

Vlasnici su pokazali kako su mislili i na ljepši spol i izborom imena za jela koja se nude pa tako u “Kobaje” možete naručiti ni više ni manje nego “damski” sendvič.

Šminkerski underground

I za kraj, budući da ionako rijetki klubovi u Splitu jedva opstaju, pravo osvježenje je Klub “Judino drvo” u Kopilici, smješten u bivšem skladištu Hrvatskih željeznica. Otvoren je proljetos i ubrzo postao omiljeno mjesto Splićana željnih dobrih koncerata uglavnom nerazvikanih imena domaće i svjetske glazbene scene.

Njegovi voditelji predstavljaju ga kao “šminkerski underground”, a uređen je u trenutačno popularnom i vrlo efektnom “industrial” stilu. Posebnost ovog mjesta je zaista odličan zvuk, čime se većina sličnih klubova na splitskom području u pravilu ne može podičiti.

tena vukušić, tihana marović
foto: arhiva cropix


Naslovnica Društvena mreža