More Vijesti

RONILAČKA AKCIJA OTKRILA SKRIVENO BLAGO

Pogledajte gomile smeća izvađene u nacionalnom parku Mljet

RONILAČKA AKCIJA OTKRILA SKRIVENO BLAGO

Više od desetljeća traje suradnja na području ekološkog očuvanja podmorja otoka Mljeta između Udruge veterana Hrvatske ratne mornarice, Nacionalnog parka Mljet, Općine Mljet, ronilačkog kluba Nautilus iz Splita i ljubaznih i profesionalnih domaćina - ronilačkog centra Aquatica s Mljeta.

Tako je i prošlog vikenda uhodana ekipa od preko dvadesetak ronioca i rangera Nacionalnog parka odradila veliku ekološku akciju čišćenja podmorja otoka Mljeta.
Dvadesetak ronioca čistilo je podmorje šireg područja uvala: Sobre, Blaca, Lastovske, Gonoturske i Solinskog kanala.

Startalo se u petak, 17. svibnja, kada je čišćeno podmorje uvale Sobra te su uz pomoć plovne dizalice tvrtke Riba Mljet iz podmorja izvađena čak dva kamiona puna odbačenih mreža, guma, PVC boca i sličnog otpada.
U suprotnosti s očekivanim lijepim vremenima, ovogodišnji prevrtljivi svibanj donio je u subotu jako jugo s otvorenog mora i dosadnu kišu, koji nisu omeli ronioce, kao ni voditelja ronilačkog centra Aquatica Marija Orlandinija, mljetskog Odiseja novog doba, da prema predviđenom planu zarone u južne uvale Nacionalnog parka. One zbog specifične konfiguracije terena i snažne morske struje predstavljaju svojevrstan magnet za goleme količine otpada iz Albanije, Italije, ali i kao posljedica intenzivnog pomorskog prometa u tom dijelu Jadrana.

U uvalama Blaca, Gonoturska, Lastovska i Solinskom kanalu zamjetno je smanjenje količine otpada u podmorju u odnosu na prethodnih nekoliko godina, prikupljeno je 350 vreća otpada, što je ipak manje nego prijašnjih godina, i predstavlja optimističan znak da su redovite akcije čišćenja podmorja urodile plodom.
Rezultat je to ne samo upornosti uprave NP Mljet na čelu sa ravnateljem Ivom Sršenom koja u suradnji s ekološkim udrugama intenzivno radi na očuvanju i čišćenju djevičanskog podmorja otoka Mljeta, već i sve veće ekološke osviještenosti stanovništva, a posebice gostiju i nautičara kojima je otok Mljet privlačna destinacija.
Nedjelja je donijela lijepo vrijeme s jugom u slabljenju i jos malo mrtvog mora, kada su ronioci uz pomoć domaćina i domicilnog stanovništva završili svoju trodnevnu akciju čišćenja podmorja Odisejevog otoka.

Naslovnica Vijesti