More Vijesti

rezultati rada web portala

Ilegalni radovi, odlaganje otpada...: u Splitsko-dalmatinskoj županiji u posljednjih mjesec dana prijavljene čak 22 devastacije pomorskog dobra

rezultati rada web portala

Na području splitsko-dalmatinske županije u posljednjih mjesec dana prijavljena su 22 slučaja devastacije pomorskoj dobra, a najviše ih se odnosi na neovlaštene radove i ilegalna odlaganja građevinskog materijala na pomorskom dobru, priopćeno je u petak iz Županije.

Prijave o devastacijama su stigle web portal "Pomorsko je dobro" kojeg je prije mjesec dana pokrenuo Upravni odjel za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije.

"Sve prijave, sukladno svojoj prirodi/kategoriji, automatski su proslijeđene na adrese nadležnih inspekcija i drugih tijela Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Lučke kapetanije i Carinske uprave," dodaju iz Županije.

Osim prijava devastacija, na portalu "Pomorsko je dobro", u rubrici "U fokusu" prvi put u Hrvatskoj se uz objašnjenja i u izvorniku objavljuju mišljenja i tumačenja nadležnih tijela državne i regionalne uprave s uputama za što precizniju implementaciju zakona i propisa koji reguliraju sve vezano uz odgovorno upravljanje pomorskim dobrom.

"Ova tumačenja odnose se na konkretne nejasne ili dvojbene situacije na terenu te na njih očitovanja nadležnih tijela Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja (Građevinske inspekcije), Ministarstva mora, pomorstva i infrastrukture i Upravnog odjela za turizam Splitsko-dalmatinske županije. Ovim je uvelike olakšan posao predstavnicima jedinica lokalne samouprave, gradova i općina, koji često imaju dileme kako na terenu implementirati neki zakon ili propis s jasnim razgraničenjem ovlasti pojedinih subjekata koji sudjeluju u poslovnima upravljanja pomorskim dobrom," stoji u priopćenju.

Iz Županije također podsjećaju kako se na ovom web portalu nalazi i prvi online registar s pretraživačem kojim je omogućena pretraga svih danih koncesija i koncesijskih odobrenja za gospodarsko korištenje pomorskog dobra na području Splitsko-dalmatinske županije.

Naslovnica Vijesti