More Vijesti

KONCESIJA NA JUŽNOJ OBALI HVARA

Počinje bitka za ribogojilišta koja će pomrsiti mreže Norvežanima

KONCESIJA NA JUŽNOJ OBALI HVARA

Županija je objavila natječaj za davanje koncesije na pomorskom dobru u svrhu uzgoja bijele ribe i školjkaša u uvali Duboka kod Bogomolja na otoku Hvaru. Riječ je o prostoru koji zauzima ukupnu površinu od 32.935 četvornih metara, od čega kopneni dio čine samo 994 kvadrata. Predviđeno trajanje ugovora je 20 godina, a procijenjena vrijednost ukupnih prihoda je oko 68,4 milijuna kuna.

– Početni iznos stalnog dijela koncesijske naknade je 16.467,50 kuna godišnje, tako da će ukupan iznos za razdoblje od 20 godina iznositi najmanje 329.350 kuna. Naravno, tome se pridodaje i promjenjivi dio - jedan posto od prihoda ostvarenog obavljanjem djelatnosti i pružanja usluga na koncesioniranom području – ističu iz Županije.

U županijskom prostornom planu za uvalu Duboka dopušta se maksimalni kapacitet od 350 tona konzumne ribe (lubini, komarče i slično) te 85 tona školjkaša (dagnje i kamenice), a na tom području još od 2004. godine posluje tvrtka "Hama" iz Bogomolja u vlasništvu Vojislava Anđelića iz Ljubljane i Renata Jakšića iz Sućurja.

Dosadašnji upravitelj tog dijela hvarskog priobalja planira se natjecati i za koncesiju koja bi trajala do 31. srpnja 2036. godine. Za mrijestilište ribe u donjem dijelu uvale na površini od 6462 četvorna metra plaćaju godišnju naknadu od 16.000 kuna, a sada će aktivno sudjelovati i u aktualnom nadmetanju radi zadržavanja koncesije za ribogojilište u gornjem dijelu uvale.

– Točno je, želimo zadržati obje koncesije jer kontinuirano širimo naše poslovanje, a dobili smo i značajna poticajna sredstva iz EU-ova programa, oko 13 milijuna kuna, što smo uložili u razvoj marikulture na području uvale Duboka. Među ostalim, zahvaljujući sredstvima iz europskih fondova nabavili smo novu opremu: radni brod dvotrupac s kranom, viličar, ledomate, strojeve za pranje mreža, nove mreže i bazene, čime smo svakako povećali produktivnost i proizvodnju na našoj farmi – ističe Jakšić, te dodaje da je "Hama" predala i zahtjev za koncesijsko polje u uvali Rasovatica, koja se također nalazi na teritoriju općine Sućuraj, pri čemu površina obuhvata iznosi oko 120 hektara, uz planirani maksimalni kapacitet uzgoja 780 tona bijele ribe i 100 tona školjkaša.

Vlasnici mrijestilišta i ribogojilišta očito imaju dobru suradnju s općinom Sućuraj, a povremeno i sa splitskim ronilačkim klubovima "Mornar" i "Spinut" što se tiče akcija čišćenja i istraživanja podmorja gdje obavljaju djelatnost. Za sada zapošljavaju pet osoba, ali budući da poslovni plan ide prema novim koncesijama, pa i dodatnim korištenjem EU-ovih sredstava, potrebe za radnicima će zasigurno rasti.

Ipak, što se Rasovatice tiče, već sada možemo konstatirati da planirani poduzetnički iskorak neće biti po volji norveškim investitorima ("PPK Nekretnine"), u prvom redu zbog blizine tog lokaliteta kod uvala Perna i Vinogradine, u kojima im se ionako već godinama isključivo radi uskih i partikularnih interesa otežava izgradnja turističkog kompleksa vrijednog oko 270 milijuna eura.

No, Jakšić opovrgava kalkulacije da bi željeli preuzeti ribogojilište u uvali Vlaška kod Staroga Grada - Farosa, koje je trenutno izvan funkcije, a godinama je njime upravljala tvrtka u vlasništvu bivšeg splitskoga gradonačelnika Željka Keruma i članova njegove obitelji. Iako je Županijska skupština još 30. srpnja donijela odluku o davanju koncesije za uzgoj morske ribe i školjkaša na tom području, konkretnih pomaka na terenu zasad nema.

Naslovnica Vijesti