More Vijesti

UBIJA MORSKE ZVIJEZDE

Kreirali robota koji štiti Veliki koraljni greben

UBIJA MORSKE ZVIJEZDE

Australski istraživači razvili su robotsku podmornicu RangerBot kako bi zaštitili Veliki koraljni greben. Robot će, između ostalog, prepoznati opasnu vrstu morske zvijezde koja se hrani koraljima i ubiti je, a da pri tome ne ugrožava tamošnji ekosustav, pojasnili su na predstavljanju inovacija. Istraživači na Tehnološkom sveučilištu u Queenslandu objasnili su da će robot poslužiti kao "rubni zaštitnik grebena", koji pripada UNESCO-ovoj svjetskoj baštini. RangerBot ima ugrađenu bateriju koja traje osam sati, a sposobnost računalnog vida dopušta joj nadziranje i kartografiranje koraljnog grebena u dimenzijama koje do sada nisu bile moguće. Matthew Dunbabin, profesor na Sveučilištu Minnesota, izjavio je prilikom predstavljanja robota da je riječ o prvom podvodnom robotskom sustavu na svijetu, dizajniranom posebno za okoliš koraljnog grebena. Prema njegovim riječima, robot je sposoban "izbjegavati prepreke" i obavljati druge "složene znanstvene misije".
Dunbabin je dodatno objasnio da ovaj "višenamjenski oceanski dron" nadzire niz problema koraljnih grebena, uključujući bijeljenje koralja, kvalitetu vode, štetne životinjske vrste i onečišćenje.
Programska oprema podmornici omogućava detekciju opasne morske zvijezde. Kada je uoči, "pokreće smrtonosnu injekciju protiv grabežljivaca", koja, prema Dunbabinu, nije štetna za druga stvorenja grebena.

Naslovnica Vijesti