More Vijesti

morska neman

Na plaži pronašli lignju, za koju se smatra da je najveći primjerak na svijetu

morska neman

Divovsku lignju pronađena je na južnoj obali Wellingtona u Novom Zelandu. Morsku neman nasukanu na plaži pronašla su tri brata koja su namjeravala otići na jutarnje plivanje. Iako su lignju pokupili znanstvenici radi daljnjeg istraživanja, braća su se slikala sa svojim 'otkrićem' i razgovarali su za lokalne medije. "Moj brat je pitao: 'Što je to tamo?' I pokazao na nju. Bila je odmah uz stazu pa smo se zaustavili i vidjeli da je to velika lignja", kazao je Daniel Aplin za New Zealand Herald.

Braća, koja se inače bavi ronjenjem, izmjerili su da je životinja dugačka 4,2 metra, a fotografije su objavili na službenom Facebook profilu Ocean Hunter Spearfishing and Freediving Specialists. Životinja je bila prilično čista, bez ičeg po sebi, svjedoči jedan od braće.

Ured za očuvanje Novog Zelanda potvrdio je da je pronađeno stvorenje divovska lignja: "najveći poznati glavonožac u svijetu i, vjerojatno, najveći beskralježnjak ikad poznat", piše Metro. Mogu imati od tri do devet metara duljine, a toliko su rijetke da je prva zabilježena na filmu tek 2004. godine. Oceanografi su također spekulirali o postojanju vrste takozvane 'kolosalne lignje' koje mogu doseći čak 14 metara, a žive u ledenom moru oko Antarktike prenosi 100posto.hr

Ovaj primjerak koji su pronašla tri brata pokupio je novozelandski Nacionalni institut za istraživanje voda i atmosfere i trenutno rade istraživanja na divovskoj lignji.

 

Naslovnica Vijesti