More Vijesti

Miješano meso za posljednji obrok

Kako složiti koktel od različitih ješki?

Miješano meso za posljednji obrok

Sve ribe jedu više ili manje raznovrsnu hranu, a većina njih ima i nekoliko najdražih jela. Za kojim će od njih najradije posegnuti ovisi o dobu godine, lokaciji, stanju mora, vremenskim uvjetima i drugim čimbenicima. Zbog svega toga iskusni udičari u ribolov nose nekoliko vrsta mamaca kako bi probom utvrdili koji je trenutačno najučinkovitiji ili upotrebom više mamaca povećali broj vrsta koje će loviti. Sve više je i ribolovaca koji osim lova s više pribora ili udica na kojima su razni mamci, love s više mamaca postavljenih na jednu udicu.

Zalogaji drugog reda

Osim da bi se otkrilo koji je mamac trenutačno najprimamljiviji ribama, još je nekoliko razloga za izradu miješanih mamaca popularno nazvanih koktela. Najvažniji su nedostatak i visoka cijena najboljih mamaca. Naime, često, osobito zimi teško je i skupo pribaviti najkvalitetnije mamce pa se oni koriste u kombinaciji s dostupnijima i jeftinijima. To se pokazalo vrlo učinkovito jer u hranidbenim zanosu nakon što pojedu omiljenu hranu, ribe nastavljaju podjednako pohlepno jesti i manje privlačne zalogaje.
Jedan od važnijih razloga za izradu miješanih mamaca je i slabo držanje na udici brojnih, u pravilu vrlo privlačnih mamaca. Dodavanjem žilavih i tvrdih elemenata stvara se kombinacija s puno boljim otporom na udici.
Mamci se miješaju i da bi se poboljšala njihova uočljivost, posebice za lov u mutnom moru. Barem jedan sastojak mora biti izrazito uočljive boje, a najbolji su oni izrađeni od mamaca kontrastnih boja, primjerice crvene i bijele. Još bolje je ako jedan mamac svjetluca. Osim toga, za lov u uvjetima slabije vidljivosti, posebno u mrkloj noći, dobro je ako barem jedan ponuđeni sastojak ima jak miris.

Razne vrste crviju

Za izradu koktela mogu se koristiti svi mamci, čak i oni koji su zbog raznih razloga vrlo neučinkoviti. Od mekanih se kod nas uglavnom koriste razne školjke, najčešće lako dostupna dagnja. Koktel majstori rado koriste i razne crviće, ponajprije onaj iz mulja pa ribarski crv, a sve više i korejski te američki jer osim što su vrlo učinkoviti, oni se mogu lako nabaviti u trgovinama. U koktelu je dobar čak i crv crvaš, koga inače jede malo koja riba, a i slabo se drži na udici.
Vrlo cijenjeni mekani mamci su i brojni račići, od kozica i pjeskulja do samca. Fileti i komadi srdele, inćuna, papaline i druge plave ribe također pripadaju skupini mekanih mamaca. Zahvaljujući velikom postotku masnoće odnosno ribljeg ulja, izrazitom mirisu i privlačnom izgledu, te su ribe prvorazredan mamac za grabežljive i mirnije ribe. Za lov srednjih i krupnijih riba posebno dobrim se od ove skupine riba pokazala skuša zbog dobrog držanja na udici, izrazito jakog mirisa te privlačnosti srebrno-plave kože.

S oklopom ili bez

Za izradu tvrdog dijela koktela najčešće se rabe komadi lignje, hobotnice i ostalih glavonožaca. Štoviše, od lignje se može napraviti kompletan mamac, s tim da mu se mekani dio napravi od dobro istučenog i od kožice oslobođenog mesa. Komadi velikog morskog crva te puževa, osobito volka i priljepka također se često rabe za izradu tvrdog dijela mamca. Veći mamci se prave od rakova s jačim oklopom, primjerice kosmeja i sušca, kojima se mogu, ali i ne moraju odstraniti kliješta i noge. Ako im se, pak, odstrani i oklop, onda su ti rakovi još učinkovitiji, ali i mekani pa ih treba koristiti u kombinaciji s kojim žilavijim mamcem.
Mamac koji mješavinu najviše čini uočljivijom jest moruzgva, rijetko korištena kod nas iako i okusom privlačna mnogim ribama. Njena izrazito crvena boja čini vidljivim svaki složeni mamac. Najbolja je u kombinaciji s dagnjom i ostalim školjkama, s crvima, komadima račića i puževa. Što više, mamac se može izrađivati i od kombinacije crvene i smeđe moruzgve. Iako se iznenađujuće dobro drži na udici, najbolje je vezati uz nju.

Svjetlucave perlice

Za poboljšavanje uočljivosti mamaca u noćnom ribolovu koriste se komadi velikog crva, lignje i muzgavca jer svjetlucaju. Umjesto njih mogu se koristiti svjetlucave perlice, koje služe i kao držači mekanih mamaca. Osim perlica, od umjetnih tvari odličnim rješenjem za izradu miješanih mamaca pokazali su se i biološki razgradivi umjetni mamci, ponajprije oni u obliku crva. Osim što se dobro drže na udici, ribe privlače izgledom, pokretima, bojom, mirisom i okusom.
Mamce od više sastojaka prvi su počeli koristiti udičari natjecatelji. Na udicu u pravilu stavljaju jedan svijetli i jedan tamni mamac. Nastoje da jedan bude mekan a drugi tvrd, odnosno žilav. Tvrdi stavljaju ispod vrha udice kako bi pridržavao mekani. Ako ribice uspiju skinuti mekani ili on otpadne pri odbačaju, ostaje tvrdi. Još bolje je na udicu prvo postaviti žilavi pa mekani mamac, koga od spadanja onda treba osigurati još jednim žilavim.

Spoj dagnje i volka

U natjecateljskom i rekreativnom ribolovu, uobičajene kombinacije su dagnja i lignja, crv muljaš i lignja, dagnja i volak te srdela i lignja. Što će se u konkretnom slučaju kombinirati ovisi o vrsti riba, pa je primjerice za bukve mamac najbolje pripremiti od dagnje i lignje.
Za ciljani lov komarče preporučuje kombinacija dagnje i volka, njenih omiljenih poslastica, a za lov komarče i lubina s obalnog stijenja odlična su kombinacija dagnja i oguljeni kosmelj ili koji drugi slični rak. Takva kombinacija obmotana elastičnom niti lako se baca daleko. Mješavina srdele i lignje odličan je mamac za krupne lubine dok je sitnijim bolje ponuditi crvića i komad ili glavu manje lignje.
Osim u natjecateljskom, odnosno lovu ometcem i spustcem (kančanicom), miješani se mamci mogu koristiti i u svim ostalim načinima udičarenja, uključujući i panulavanje.

Elastična ovojnica

Privlačnu kombinaciju za takav ribolov predstavljaju fileti plave ribe i trakasto izrezani komadi ili pipci lignje, koji zavodljivo lelujaju i bijele se u moru. Postoje razni načini kombiniranja mamaca, počevši od jednostavnog slaganja na vrat udice i strunu poviše nje, pa do obavijanja jednog mamca drugim. Primjerice, cijele srdele, papaline, inćune, gavune i druge sitne ribe, ali i njihovi filete može se zaviti u četvrtasto izrezan komad lignje, koji se potom omota elastičnom niti. Osim što ga štiti od sitne ribe, konac mamac čini kompaktnijim i tako sprječava njegovo spadanje prilikom jačih odbačaja. Glava i rep zavijene ribice obično se ostavljaju da vire, kako bi mamac bio privlačniji.
Druga mogućnost je da se u tijelo lignje, nakon što joj se odstrani glava i iznutrica, ubaci srdela ili filet skuše. To će ispuštati neodoljivu kombinaciju mirisnih sokova, a sitne ribe će teško moći doprijeti do zaštićenog mamca. Okupljanje sitneži redovno će privući pozornost predatora, kojima je koktel i namijenjen. Za lov pasa, mačaka i ostale divljači na mekanom dnu odlična su kombinacija komad jeguljice stavljene u tijelo lignje ili obmotane u dio njenog plašta.


Najsigurnije na parangalku
Miješani mamci se mogu postavljati na udice raznih oblika i veličina. O tome treba voditi računa jer tanka ili pretanka, prevelikog vezišta, krivog oblika ili udica jednostavno krive veličine za određenu veličinu mamca može oslabiti, čak i upropastiti dobre učinke miješanja mamaca.
Pri izboru veličine udice prvo treba voditi računa od očekivanoj veličini a potom o vrsti ciljanog ulova. Iako se i velika riba može uloviti na malu udicu, posebno ako je na njoj veliki mamac, puno je bolje velike ribe loviti velikim udicama i mamcima.
Cocktail mamce je najbolje postavljati na udice dugog vrata. Ponajprije zato što bolje drže dugačke mamce, kakvi su u pravilu miješani. Dobro rješenje, osobito za lov krupnih riba, je nadijevanje na pennel montažu, dvije redno posložene udice.
U pravilu, najsigurnije je koristiti udice oblika Aberdeen, poznate kao parangalke. No, bez obzira koja se udica ili mamac koriste, vrh udice uvijek mora viriti iz cocktail-a.

Naslovnica Vijesti