More Vijesti

podvodno blago

Umjesto ugora pronašli neprocjenjivi brod i amfore! Pogledajte senzacionalno otkriće ronioca u moru ispred dalmatinskog otoka

podvodno blago

Svašta smo do sada našli u podmorju, ali ovako nešto nismo ni sanjali, kaže Vedran Dorušić iz Diving centra "Foka" na Pagu, nakon senzacionalnog otkrića olupine rimskog brodoloma. Prema prvim pretpostavkama, jer će se na nalazištu sigurno još puno raditi, riječ je o brodu s početka prvog stoljeća prije Krista, koji se možda želio sakriti od bure u uvali Šimuni u kojoj je, prema nekim tragovima, i bila rimska luka.

Brod i mnoštvo amfora uočeni su prije desetak dana prilikom turističkog ronjenja. Ronioci su željeli vidjeti ugore i hlapove koji tamo obitavaju ali nisu uspjeli. Pošli su na dublji dio terena i uočili čudnu formaciju. Kad su prišli bliže, shvatili su da se radi o amforama i brodu. Nastala je euforija i opće oduševljenje, snimanje. Drugi dan otišli su po GPS, kako bi koordinate nalaza prijavili konzervatorima i policiji.

Brod je kompletan legao na morsko dno i polako se raspadao, a u dužini od 21 metar su rasprostranjene amfore koje su, na sreću, srasle s prirodom, pa su tako i zaštićene od moguće krađe. Pretpostavlja se da ih ima najmanje 600. No sve te detalje razjasnit će struka.

Svakako, nalaz je izazvao oduševljenje i još jednom potvrdio otok Pag kao ronilačku destinaciju, pa se ljubitelji podmorja nadaju da će dočekati uređenje prezentacijskog centra i arheološkog parka po uzoru na primjere iz svijeta.

Iduće godine žele organizirati i obaranje "Guinessova rekorda" po broju ronilaca u jednom zaronu, i to baš u Šimunima.
Sretno im!

Naslovnica Vijesti