More Vijesti

pomorska atrakcija

Premda je u legendi puknuo, konop je ovoga puta izdržao silinu brojnih otočana: Šoltani i Bračani 11. put potezali Mrduju

pomorska atrakcija

U jedanaestom ogledu potezanja otočića Mrduje Šoltani su bili bolji od Bračana i na taj način preuzeli vodstvo u ukupnom skoru. Sada Šoltani imaju šest pobjeda, a Bračani jednu manje. Poslije dužeg vijećanja pobjedu Šoltanima dodijelio je Časni sud nakon što su obje strane petnaestak minuta potezale i rastezale Mrduju.

Riječ je o jedinstvenoj manifestaciji i pravom spektaklu jer je nepoznato da igdje u svijetu dvije strane otok žele dobiti za sebe potezanjem konopa, isključivo na vesla, snagom mišića.

Bračani i Šoltani privezali su Mrduju i potezali konopom svatko na svoju stranu. Bile su tu pasare, leuti, bracere, gliseri, koće, kaići i gumeni čamci. Potezali su Mrduju iskusni ribari, snažni momci, žene i djevojke u oskudnim kupaćim kostimima kao i oni nenavikli na konop i veslo.

Premda je u legendi konop puknuo, ovoga puta izdržao je snagu i silinu brojnih otočana koji su ga snažno vukli svatko na svoju stranu. Sve se to događalo uz pjesmu i svirku milnarske klape „Mrduja“ te uz obilje buke i šušre, vreve i vike te paljenja bengalki.

To uprizorenje u splitskom pomorskom akavatoriju pratili su i brojni turisti. Najviše je bilo Slovenaca, a među njima bilo je dosta oni koji godinama prate tu pomorsku atrakciju. Stoga je i jedan član Časnog suda bio Slovenac i to gradonačelnik Postojne Igor Marentič.

Mnoštvo duhovitih odgovora izazvao je upit jednog Slovenca koji je u u trenucima dok se žestoko potezao konop s obje strane zabrinuto zapitao: „A, ima li ovdje morskih pasa?!“

Na središnjoj rivi u Milni predsjednik Časnog suda Petroslav Sapunar koji je ujedno i prvi čovjek Županijske skupštine proglasio je pobjednika i šoltanskom načelniku Nikoli Ceciću - Karuziću uručio nojevo jaje na kojemu je ucrtana Mrduja te Posjedovni list u kojemu stoji da je za iduću godinu dana, do novoga potezanja, Mrduja - Šoltanska.

Načelnik Cecić koji je Šoltane predvodio u svih dosadašnjih jedanaest pomorskih megdana zahvalio je svima te je istkako kakvi ovakvi susreti pomažu međuotočnoj suradnji i upoznavanju, a to je ono čega i te kako manjka. S njime se suglasio i Petroslav Sapunar koji je obećao i daljnu pomoć Županije s ciljem da se ova manifestacija nastavi i obogati.

Milnarani su u ovom ogledu bili zakinuti jer su prije petnaestak dana ostali bez načelnika koji je podnio ostavku, dok se zamjenik načelnika Branko Džimbeg zbog bolesti nije pojavio na potezanju. Stoga je direktorica milnarske Turustičke zajednice Ani Grasso odlično odradila sve poslove oko potezanja Mrduje, za što je dobila i pohvalu Časnoga suda.

Na brodu smo sreli i Viktora Maretića koji je prije petnaestak dana podnio neopozivu ostavku na tu dužnost.

- Jesam podnio ostavku, ali sam došao pomoći i potezati konop za Milnu - kazao je bivši poteštat.

Tako je oživljena legenda o potezanju Mrduje te stoljetnom traženju odgovora na pitanje „čija je zapravo Mrduja“ na turistički način i u promidžbene turističke svrhe. Za to su zaslužne Općina Šolta i bračka općina Milna te njihove Turističke zajednice.

U večernjim satima u Milni je priređena zajednička fešta Bračana i Šoltana uz svirku i pjesmu glazbenog sastava „Norton“. Bii je to nastavak potezanja u razbibrizi i veselju.

Naslovnica Vijesti