More Vijesti

Čiji je otočić

Bračani i Šoltani danas po 11. put potežu Mrduju

Čiji je otočić

Po jedanaesti put, Bračani i Šoltani danas će poslijepodne uprizoriti potezanje Mrduje kako bi dali odgovor na vječito pitanje i dvojbu čiji je taj otočić u Splitskim vratima.
U dosadašnjih 10 ogleda ni jedna strana nije stekla prednost jer su pet slavili Bračani i isto toliko puta Šoltani. Uz Mrduju je vezana legenda o svađi bodula koji se nisu mogli dogovoriti čija je pa su je jedni i drugi vezali konopom i potezali na svoju stranu. Ta povijesna legenda sada je postala svojevrsna turistička atrakcija jer se dvije strane bore za prevlast nad otokom i to uz pomoć potezanja konopa iz i do 400 brodica, isključivo na vesla, snagom mišića.
Potezanje počinje u 17.30 sati, kada će se otočić privezati konopom s obje strane i tada kreće 15-minutno potezanje, čiji će pobjednik dobiti posjedovni list u kojemu stoji da je za iduću godinu dana Mrduja - njegova. Proglašenje pobjednika održat će se na milnarskoj rivi, a zatim slijedi druženje uz glazbeni sastav "Norton".
Na čelu Šoltana će i ovoga puta biti općinski načelnik Nikola Cecić Karuzić, dok će bračku stranu prvi put predvoditi donačelnik Branko Džimbeg.

Naslovnica Vijesti