More Vijesti

Tunu i protivnike prati i dron

I nakon dva dana u lovu na velike trofeje, vodi pelješka posada!

Tunu i protivnike prati i dron

Odlučili su Pelješani pokoriti i big game scenu, jer nakon dva od tri ribolovna dana u lovu na velike trofeje "Big game Komiža 2018.", upravo pelješka posada iz Janjine - vodi!
Iako su prvi put na natjecanju, ekipa "Lica" kapetana Željana Miloševića predvodi flotu od 35 posada iz deset zemalja s ukupno 2907,6 bodova.
- A imamo i svaki dan po jednu ulovljenu tunu izvučenu na krmu broda. To nas posebno veseli jer smo novi u svemu ovome, pa je lipo donijeti nešto i na vaganje – s ponosom nam priča 64-godišnji Željan, čekajući što će i vaga pokazati, je li njihova morska krasotica u konkurenciji za najveću, onu trofejnu tunu.
Jer "biggamaši" vam uvijek teže što većoj tuni, iglunu ili iglanu, a posebna je čar imati veliki ulov baš na natjecanju. Jer tko će cijelu sljedeću godinu prepričavati i hvaliti se svojim ulovim, tko će biti glavni u ribarskim pričama tim muškarcima je itekako bitno...

Mogu li snimiti selfie?

- Brat i ja smo inače trgovci prehrambenom robom, puno je posla, pa nam ovaj ribolov osigurava odmor od svega. Imamo brod "Marina 32", do sada smo u lov išli za svoj gušt, a Komiža nam je prvo službeno natjecanje, i eto, dobro nam je počelo - dodaje nam Željan, primajući čestitke od svojih sportskih suparnika na moru, ali i od brojnih turista, kao i mještana Komiže, koji svaku večer nakon povratka flote na kopno zdušno prate i vaganje ulovljene plavoperajne tune.
- What is it? Great fish, big fish... May I take a selfie? – nizali su pitanja o čemu se to radi, odakle ove velike ribe, mogu li se slikati s tunom, stranci zadivljeni cijelim šušurom koji puna četiri dana vlada "najribarskijim mistom" na Jadranu, Komižom, koja već sedmu godinu ugošćuje ribolovce na velike trofeje.
A osim slike, ovogodišnji organizatori: Grad Komiža, Turistička zajednica Komiže, Nautički centar Komiže i Big game klub Dubrovnik, pobrinuli su se i za dobru zabavu svake večeri. Na pozornici na rivi, ispod utvrde Komuna, nastupili su i klapa Intrade te Tomislav Bralić, pa Disco Inferno, Kopito i zadnjeg dana Goran Karan, no svima će ipak najviše u sjećanju ostati degustacija komiških autohtonih delicija.

Delicije za prste polizat...

- Tunu smo pekli za sve naše posjetitelje, a posada "Sveca" je radila i carpacio te sushimi od tune, što je došla probati jedna gošća iz Japana. Prvo je oduševljena bila što je tuna tako friška, a zatim i našim odlično spremljenim japanskim specijalitetom. A šokirana je bila, naravno pozitivno, kada smo joj to sve dali – besplatno! – prepričala nam je Tonka Ivčević, gradonačelnica Komiže, detalje s večeri kada su na rivi domaći strancima predstavili i ponudili svoje specijalitete.
Uz ove turističke ponude vratit ćemo se na more, gdje je sve više na startnoj listi i stranih posada. Od Talijana do Rusa, Ukrajinaca, Čeha, Slovenaca, Slovaka, te ribolovaca iz Bosne i Hercegovine. I svi ulažu u što bolju opremu, pa više nije nikakvo iznenađenje na moru vidjeti dron koji prati zrakom ne samo stanje oko svog broda, već "sinjaje" što se događa i oko suparničkog, drugog broda.
- Nama to ne treba, iskustva po moru imamo, pa i ulova. Prvi dan jedna tuna na udici, drugi dan čak tri i jednu smo donijeli na vaganje. Ima 45,8 kilograma – niže nam brojke Petar Bakica, član ekipe "Starac" kapetana Ivana Ledenka, koji je mnogim damama puno poznatiji kao dizajner cipela.
Njih četvorica, Ivan, Petar te Ivan Kelam i Vinko Marušić morske "pošte" znaju, već godinama prate i ponašanje ribe, pa nam Bakica, poznati i priznati splitski ribolovac, zbori dalje:
- Organizacija nadmetanja je odlična, ekipa sjajna, atmosfera vrhunska, a ribe ima u izobilju u ovom komiškom akvatoriju.
Riječi pohvale imaju i ostali zaljubljenici u ovaj sportski ribolov, kojih ima svih "vela". Raznih zanimanja, profesija, ali svi s jednom ljubavi – kako nadmudriti grdosije iz morskih dubina. A jednu su plavoperajnu tunu prevarili i momci s broda "Modrulj", ekipa "Matejuška" svjetski poznatog slikara Zvonimira Mihanovića, koji su ulovili tunu od 46,3 kilograma.

Naša je najveća

- Naša je danas najveća, idemo se slikati s njom – zadovoljan je i Luciano Bernardini, član talijanske ekipe "Indica", čija je ljepotica težine 58,6 kilograma, pa je dobila epitet najtežeg trofeja drugog ribolovnog dana (prvi dan ekipa "Potna od takuina" Pelješanina Mate Violića imala je tunu od 63,5 kilograma).
I tako vam se nižu slike po Komiži, sve vezane uz big game natjecanje, koje spaja sportski dio s turističkim, kulinarski sa zabavnim, sve kako bi svi bili zadovoljni i s lijepim uspomenama napustili Komižu. Te se spremili za novo big game nadmetanje u Rogoznici od 8. do 11. kolovoza u organizaciji splitskog kluba Big game Croatia, za koje će im s ove smotre ostati 400 kilograma kvote za dodatni izlov tune (kilaža za lov tune je ograničena, pa se boduje sistem "ulovi i pusti").
A tko će na kraju zaslužiti i naslov pobjednika "Big game Komiža 2018.", znat će se nakon trećeg ribolovnog dana, a onaj koji u ovom pučinskom akvatoriju bude najbolji osigurat će i vizu za odlazak na Svjetsko prvenstvo u big game ribolovu, koje se održava u travnju 2019. u Kostarici.


Lovren na pučini
Dejan Lovren, nogometni viceprvak svijeta, u petak je s Hvara stigao svojim brodom "Spirit of the sea" u Komižu. U društvu supruge i djece prošetao se rivom, večerao je u poznatom domicilnom ribljem restoranu, no mira nije imao nigdje. Svi su se željeli slikati sa srebrnim "vatrenim", čestitati mu...


Sve tune ženskog roda
Znanstvenici iz splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo, predvođeni stručnjakom Leonom Grubišićem, već godinama prate kretanja tune, brzinu njihova oporavka, ponašanje, morsku migraciju, rast i razvoj, te kako na ove morske ljepotice utječe sistem ribolova "ulovi i pusti", odnosno "catch and release", pa na svakom natjecanju uzimaju i uzorke s ulovljenih tuna. Stručnom analizom utvrđeno je da okrugle, biorazgradive udice tunama koje se puste u more ne smetaju za normalni nastavak života, budući da one u pravilu iz njihovih usta ispadnu u roku od dva dana, ili se razgrade u roku od tri tjedna.
Tako je i uzorke s ulovljenih tuna, a šest ih je bilo na vaganju prvog dana, te pet drugog dana, uzela znanstvenica Tanja Šegvić Bubić, uz jednu zanimljivost - sve tune bile su ženskog roda...

Naslovnica Vijesti