More Vijesti

novi zakon o pomorstvu

Granice pomorskog dobra ucrtavat će općine i gradovi,  a trećina svake plaže pripada građanima

novi zakon o pomorstvu

Dio Vladina prijedloga paketa zakona o pomorstvu koji će se na jesen naći u saborskoj proceduri bit će, kako smo jučer doznali u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, i osnivanje nove državne institucije, Fonda za upravljanje pomorskim dobrom.

– Fond će imati godišnji proračun od 15 milijuna kuna, a njegova zadaća bit će osigurati učinkovitije, transparentnije i ekonomičnije upravljanje pomorskim dobrom kao općim dobrom od interesa države – navode u resornome Ministarstvu, koje tek treba detaljno urediti ovlasti Fonda za upravljanje pomorskim dobrom.

FOND ZA POMORSKO DOBRO

Neke od zadaća buduće institucije mogle bi biti legalizacija i(li) uklanjanje bespravnih građevina na pomorskome dobru, poput mulova, madrača i riva, te inspekcija koja kontrolira koriste li se dodijeljene koncesije u skladu s ugovorom. Iako u Ministarstvu ne raspolažu cjelovitim podacima o građevinama na pomorskom dobru koje će trebati legalizirati ili srušiti, neslužbeno procjene govore da ih je oko tisuću.
Proračun budućeg fonda punit će se iz proračunskog prihoda za koncesije na pomorskom dobru, stoga će se u predstojećim izmjenama pomorskog zakonodavstva mijenjati i raspodjela prihoda od koncesija i naknada.
Trenutno država, županije i gradovi ili općine ubiru po trećinu prihoda od koncesija i naknada na pomorskom dobru koji iznosi oko 150 milijuna kuna godišnje. Prema prijedlogu resornog ministarstva, ubuduće bi deset posto od spomenutog "kolača" išlo Fondu za upravljanju pomorskim dobrom.
– Predstojećim izmjenama Zakona o pomorskom dobru ubrzavamo utvrđivanja statusa i granica pomorskog dobra, kao i upis pomorskog dobra. U tom pravcu prenosimo ovlasti utvrđivanja granica pomorskog dobra i na jedinice lokalne uprave i samouprave – ističu u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.
Otuda valja očekivati povećanje površine pomorskog dobra koje će se nuditi poduzetnicima, a samim tim i veće prihode državi, lokalnoj samoupravi i budućem fondu.

TRI MJESECA ZA CRTANJE GRANICA

Županije, gradovi i općine dobit će, ako prijedlozi resornog ministarstva na jesen prođu u Saboru, tri mjeseca za ucrtavanje novih granica pomorskog dobra. Država želi osigurati upis pomorskog dobra u zemljišne knjige u roku od 30 dana.
U predstojećim zakonskim izmjenama neće se dirati u obvezu raspisivanja javnog natječaja za davanje koncesija za gospodarsko korištenje pomorskog dobra, potvrđeno nam je u Ministarstvu. S druge strane, izaći će se ususret zahtjevima hotelskih poduzeća i kampova čije se poslovanje odvija na pomorskom dobru da dolaze do koncesija koje su im nužne za održivo poslovanje mimo javnih natječaja.
– Moći će se nadležnim tijelima podnijeti zahtjevi za dodjelu koncesije u slučajevima kad je pomorsko dobro dio infrastrukture hotela ili kampa, ali to ne smije biti rašireni način dolaženja do koncesije – upozoravaju u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

TREĆINA PLAŽE KUPAČIMA

Dodaju kako će obvezati lokalne vlasti koje određuju površine pomorskog dobra za koncesioniranje da, primjerice, najmanje 30 posto plaže oslobode od bilo kakve gospodarske djelatnosti.
Kroz paket novih "pomorskih" propisa država će, kako doznajemo, pokušati privući velike domaće i strane jahte za što dulji boravak u našim teritorijalnim vodama smanjenjem pripadajućih naknada i druge pogodnosti.
Već su, tvrde u resornome ministarstvu, obavljeni razgovori s međunarodnim udruženjima koja okupljaju vlasnike velikih jahti o najavljenim pogodnostima.
Cilj je budućih izmjena pomorskih propisa i povećati sigurnost boravka u našim teritorijalnim vodama, a jedan od "alata" bit će osiguranje "zlatnog sata" u pružanju hitne pomoći na moru.
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pri završetku je studije o uvođenju helikopterske hitne službe, koja će, najavljuju, biti povezana s hitnom službom na kopnu i s bolnicama.

BOLJI UVJETI POMORCIMA

Država će u predstojećoj reformi pomorskog zakonodavstva pokušati pojačati i socijalni status oko 15.600 domaćih pomoraca. Saboru će biti ponuđeno izglasavanje proširenja poreznih povlastica za pomorce u međunarodnoj plovidbi, kao i olakšica za vlasnike brodova koji žele uzeti na školovanje vježbenika u plovidbi.
U saborskoj proceduri na jesen će se naći i novi Zakon o lučkim kapetanijama kojim će se, među ostalim, pripremiti obnova flote lučkih kapetanija s 15 novih SAR brodica i digitalizacija njezinih odluka i postupaka.
U Ministarstvu mora, prometa i infrastruktura digitalizaciju rada lučkih kapetanija smatraju imperativom jer se, navode, godišnje u kapetanijama zaprimi milijun i 240 tisuća različitih zahtjeva.

Naslovnica Vijesti