More Vijesti

GRAĐANI DUBROVNIKA POTPISUJU PETICIJU

Župane, uvedite reda na plaže, to vam je posao!

GRAĐANI DUBROVNIKA POTPISUJU PETICIJU

Župane, onaj tko nadzire koncesionare plaža ne radi svoj posao! Zaustavite anarhiju. "Za početak – pitamo se kako je uopće moguće da mi, građani, vas izvještavamo o stanju na dubrovačkim plažama kad vi, kao nadležna ustanova, imate nadležne organe u kojima sjede službenici kojima je u opisu radnog mjesta nadzor i provođenje mjera potrebnih za uvođenje reda. Pitamo se to s gorčinom jer smo mi, građani, ti koji financiraju sve te nadležne službe koje, očito, ne obavljaju posao za koji ih plaćamo. "

Stoji to, među ostalim, u peticiji upućenoj županu dubrovačko- -neretvanskom Nikoli Dobroslaviću u kojoj se zahtijeva konačno rješavanje sustavnih kršenja koncesionarskih ugovora i anarhije na plažama. Peticija je pokrenuta na društvenim mrežama, a nakon što je dubrovačka mama Ivana Mijić Vulinović objavila kakve je neugodnosti doživjela na plaži Copacabana koja je pod koncesijom.

Ograničen pristup moru

Zamoljena je, naime, da se s djecom pomakne kako bi se uz more mogle postaviti prazne ležaljke. Nije to prvi put da se na ovoj, a i drugim dubrovačkim plažama, ležaljkama ograničava pristup moru i da se one postavljaju dužinom cijele plaže protivno koncesijskim odobrenjima. "Situacija je iz ljeta u ljeto sve gora. Stoga sada zahtijevamo da se promptno i konačno riješi problem anarhije koncesionara na dubrovačkim plažama", piše u peticiji kojom se župan podsjeća na izjave i obećanja koje je uputio o ovom pitanju prošlog ljeta.
– Momak je bio pristojan i radio je samo, kako je rekao, "svoj posao kako su mu rekli". Sad se ja pitam par stvari: koja je i kako velika ta faca koja mu u ovom gradu mimo svih zakona može izdavati takva naređenja? I još puuuno važnije, kako nam ti nadležni koji njega i slične puštaju da prolaze s ovom anarhijom uspijevaju prodati neke priče kako uvode red u gradu? Tražim konkretno očitovanje od javnih vlasti tko je imenom i prezimenom odgovoran za ležaljke po plažama, za kontrolu i kažnjavanje. Taj netko, ili neki ne rade svoj posao. Mi ih plaćamo! I trebaju potražiti kruha u nekom drugom sektoru, privatnom!!! Ovo je prešlo svaku moguću mjeru – mišljenja je ova Dubrovkinja.

'Tražimo da se poštuje zakon'

– Tražimo samo da se poštuje zakon, a ovdje je riječ o ustavnom pravu građana na korištenje općeg dobra – dodaje Mijić Vulinović, inače pravnica po struci.
Kako će na ovu peticiju odgovoriti župan, jučer je ostalo bez odgovora, no ne očekuje se da će se dosadašnji stav promijeniti i zaista krenuti u proces raskidanja ugovora o koncesiji. Naime, koncesionar plaže Copacabana nije jedini koji postavlja ležaljke na javno pomorsko dobro na način koji mu ne dozvoljava niti zakon niti ugovor o koncesiji. Građani pored toga slabo razlikuju termine koncesijsko odobrenje i ugovor o koncesiji, i za što je tko mjerodavan. Vrijedno je stoga podsjetiti kako je za inspekcijski nadzor svega što se događa na pomorskom dobru mjerodavna Lučka kapetanija. Njezini inspektori trebaju nadzirati pridržavaju li se koncesionari plaža ugovora o koncesijama koje su potpisali sa Županijom.


Na jugu bez zatvorenih plaža

Podsjetimo kako u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema niti jedan koncesijski ugovor za zatvorenu plažu pa čak niti uz najluksuznije hotele. Međutim, gotovo svaki od ugovorenih koncesionara pokušava na neki način ograničiti neometan pristup građanima na javno dobro bilo privremenim zatvaranjem, ili potpuno nezakonitim postavljanjem ležaljki koje nisu iznajmljene na plaže. Dodajmo da je peticiju za uspostavljanje reda na plažama u dva dana potpisalo više od 500 sugrađana.

Naslovnica Vijesti