More Vijesti

NESVAKIDAŠNJI PRIZOR

Divokoza snimljena kako pliva u moru ispred trajektne luke

NESVAKIDAŠNJI PRIZOR

Nesvakidašnji prizor zabilježio je kamerom svojeg mobilnog telefona djelatnik Rapske plovidbe d.d. Marijan Perčinić, u utorak 3. srpnja u 6:20 ujutro u moru ispred Stinice.

Kako smo doznali od Patrika Krstinića, prof. biol., stručnog suradnika za zaštitu mora u međunarodnoj organizaciji za zaštitu prirode i očuvanje bioraznolikosti - wwf Adria, na video zapisu snimljenom s trajekta „Četiri zvonika“ vidi se divokoza (Rupicapra rupicapra) kako prilično brzo pliva prema obali iz smjera Raba, piše Novilist.hr

"Iz snimke bi se dalo zaključiti da je životinja doplivala s Raba ili Paga, međutim, divokoze u Hrvatskoj nisu zabilježene na otocima, a najbliže područje gdje žive je Velebit. Zato je ova jedinka najvjerojatnije u more ušla/pala negdje na kopnenom dijelu podvelebitskog kanala te igrom slučaja doplivala u Stinicu. Ovo je zaista rijedak slučaj obzirom da se divokoze zadržavaju na teško pristupačnim planinskim kamenjarima i uglavnom se zimi spuštaju u pretplaninsko područje, pa i do razine mora. Teško je reći što je natjeralo ovu jedinku u more. Divokoze su plahe životinje pa ih prisutnost čovjeka ili nekog velikog grabežljivca (vuka, risa ili medvjeda) može u određenim situacijama natjerati da potraže spas u moru. Iz načina plivanja divokoze koja je snimljena u moru ispred Stinice može se zaključiti da se radi o zdravoj jedinki pa se nadamo da je sretno doplivala do kopna te u konačnici pronašla svoje matično krdo", kazao nam je Krstinić.

 

Naslovnica Vijesti