More Vijesti

peta utrka kaića

Krilo Jesenice: Krešo i Perica treći put prvi

peta utrka kaića

- Došli smo zbog janjetine, pa kad imaš taj slasni cilj, lako je obranit titulu i treći put biti prvi, od pet utrka – lakonski, kao da je pobjeda u veslanju na utrci kaića koja se održava u Krilu Jesenice, kao i reći dobar dan, komentirali su nam pobjednici Krešimir Nazor i Ivan Zemunik Perica.
Uknjižili su naime momci u drvenom bajbotu imena "Otac Duje", svoj hat-trick dokazavši kako im premca nema u veslanju zadane dvije milje, od luke Krilo Jesenice, pa do bove pred Suhim Potokom, i opet nazad do rive gdje ih je oduševljeno mnoštvo pozdravljalo, slaveći zajedno s njima njihov novi trijumf na ovogodišnjem petom izdanju "Trke kaića", koje je okupilo ukupno 18 posada sa po dva veslača.
I na kraju su pobjedili oni, veslajući nekih 15 minuta, dobrih 50 metara ispred svih, svojim mišicama dajući brzinu brodu koji u drvenim rebrima broji punih 60 godina.
Priprema i tajna nove pobjede?
- Nema je, spustili smo jutros brod sa velikog i odmah u more, pa veslaj. Pušta i malo vode, no ne smeta nam ni to – pojašnjava 33-godišnji Ivan, dok mu veslački partner Krešo ima dvije godine više u životnom kalendaru, a obojice su brodari.
Ivan iz Suhog Potoka, Krešo iz Sumpetra gdje će biti i završna fešta, ona sa pobjedničkom nagradom – janjcem.
- Još su nagrade žive, za prvu posadu janje, za drugu odojak a za treću pivac. Još su u mesnici "Krilo", pa kada slavljenici odluče organizirat večeru, stižu im nagrada direktno na stol – kroz osmijeh pojašnjava nam Karlo Ercegović taj glavni "cilj" ovog neobičnog druženja koje se održava početkom travnja, već petu godinu u Krilu Jesenicama.
Karlo je uz Juru Naranču organizatorski duo ove fešte kojom se prekida zimski odmor, a uoči isplovljavanja veličanstvene flote turističkih brodova iz porta. U njihovoj "režiji" i uz pomoć ostalih članova Kluba mladeži Krilo, zabave se svi, uz tombolu te ove godine uz nastup grupe Dalmatino, a sve počne – veslanjem. Stariji brodari sufinanciraju, a mlađi veslaju. No kako im pripreme baš i ne bude one spartanske, sportske i prije starta bilježili smo pucanje vesala na kaiću "Mater Anka" i "Perica", budući se vlaga zimi uvukla u drvo. No one najbrže ništa nije omelo – od trostrukih slavljenika već spomenutih Ivana i Kreše, pa drugoplasiranih Bona Ercegovića i Denija Ivaniševića, te trećih Ercegovića, braće Tome i Stipe.
A što se tiče nagrada, za par će dana opet biti velika fešta i to na rivi u Sumpetru.
- Lani smo vrtili pobjedničko janje, a još ih je četiri stiglo na ražanj. A koliko će ih biti ove godine ovisi o donatorima. Treći smo put prvi, pa ćemo vidit. Glavno da se fešta prije lita, prije sezone i puno posla koji nas sve brodare čeka – uputio je pozivnici Krešo i za novo slavlje.

Naslovnica Vijesti