More Vijesti

akcija spašavanja

Izbila vatra na teretnom brodu, četiri člana posade nestala

akcija spašavanja

Četiri člana posade prijavljena su nestalima nakon ozbiljnog požara koji je u utorak, 6. ožujka u 15.20 sati po lokalnom vremenu, izbio na teretnom brodu „Maersk Honam“, objavila je kompanije Maersk Line.

Nakon neuspješne borbe s vatrom, posada je poslala signal pogibelji i 23 od ukupno 27 pomoraca je evakuirano na obližnji brod „ALS Ceres“, koji je stigao na mjesto događaja oko 18.30 sati.

“Vatra na „Maersk Honamu“ gori i dalje i stanje broda je vrlo kritično”, izjavio je Maersk Line.

Na ruti od Singapura prema Suezu, brod je trenutno pozicioniran oko 900 nautičkih milja jugoistočno od Salalaha u Omanu, prenosi Pomorac.net

“Dobili smo vijest s „Maersk Honama“ da su četvorica nestala i s najdubljim žaljenjem sada smo u naporima operacije traganja i spašavanja. Preusmjeravamo naše vlastite brodove, uz pomoć plovila na tom području – posebice „ALS Ceres“, koji je brzo reagirao na naš poziv na pomoć – i lokalnih vlasti”, rekao je Søren Toft, glavni operativni direktor i član Izvršnog odbora, AP Moller – Maersk.

Kontejnerski brodovi „MSC Lauren“, „Edith Mærsk“ i „Gerd Mærsk“, svi na putu prema Arapskom moru, preusmjeravaju svoje rute i približavaju se tom području gdje se očekuju uskoro. Vremenski uvjeti u ovom području trenutno su dobri, izjavio je Maersk Line.

Nadalje, Maersk Line je u procesu informiranja obitelji svih članova posade o incidentu.

“Evakuirana posada očito je uznemirena, a dva člana posade trenutno primaju medicinsku pomoć na „ALS Ceresu“. Ponudit ćemo savjetovanje za pomorce koji se iskrcavaju i vraćaju svojim obiteljima, a obiteljima nestalih članova posade upućujemo naše najdublje misli. Pružit ćemo im svu podršku koju možemo u ovoj vrlo teškoj situaciji”, dodao je Toft.

Od 27 članova posade 13 je Indijaca, 9 Filipinaca, jedan je Rumunj, jedan iz Južne Afrike, dva s Tajlanda i jedan iz Velike Britanije.

Uzrok požara je trenutno nepoznat, izjavio je Maersk Line, dodajući kako će se o tom slučaju provesti istraga u suradnji sa svim nadležnim tijelima.

„Maersk Honam“ pod zastavom Singapura ima nominalni kapacitet od 15.262 TEU i prevozi 7.860 kontejnera.

Maersk Line je rekao da će svi korisnici biti izravno kontaktirani.

Naslovnica Vijesti