More Vijesti

MISS NEPOTOPIVA

Kada se mlada i lijepa žena prijavila za posao stjuardese na brodu, bila je odbijena. Na idući razgovor otišla je u staroj odjeći, nenašminkana…

MISS NEPOTOPIVA

Kada se Violet Constance Jessop, u dobi od 21 godinu, prijavila za posao stjuardese na brodu, bila je odbijena, jer su brodari s početka 20. stoljeća preferirali sredovječne žene smatrajući da mlade i lijepe mogu upadati u probleme s posadom i putnicima. Na idući razgovor u kompaniju White Star Line Violet je otišla u staroj odjeći i nenašminkana, te dobila posao.

Prvi brodolom doživjela je kad se Olympic 1911. sudario s ratnim brodom Hawke, no unatoč velikom oštećenju nije potonuo. Iduće godine zaplovila je na Titanicu i preživjela, jer se po zapovijedi ukrcala u jedan od prvih čamaca za spašavanje kako bi ohrabrila druge žene da se ukrcaju bez muževa u nesigurne čamce. U rukama je imala i bebu čija je majka dobila histerični napad i odbijala se ukrcati. Sutradan je, na brodu Carpathia koji je spasio preživjele, djetetova majka pronašla, otrgnula joj svoje dijete iz ruku i nestala.

Za vrijeme Prvog svjetskog rata Violet je bila medicinska sestra na brodu Britannic, koji je potonuo nakon sudara s minom. Već u mirovini, jedne joj je noći zazvonio telefon. Ženski je glas pitao je li ona spasila bebu prilikom Titanicova potonuća, a kad je potvrdila, žena je rekla: - Ja sam bila ta beba. Veza se prekinula i Violet više nikad ništa nije čula o njoj. Umrla je u dobi od 83 godine.

Naslovnica Vijesti