More Vijesti

SUD ODBIO UKNJIŽBU

Marina Kaštela još bez uporabne dozvole

SUD ODBIO UKNJIŽBU

Da nesuglasje između zakonodavnih, izvršnih i sudskih tijela može kočiti poduzetničke projekte i dovesti do značajnih problema, najbolje pokazuje primjer oko uknjižbe koncesije na pomorskom dobru koju je od države 2013. godine dobila tvrtka "Marina Kaštela" na rok od 30 godina.

Potezom Vlade RH kojim je nedavno dala odobrenje za sklapanje dodatka koncesijskom ugovoru, "Marini Kaštela" je zbog te situacije produljen rok za predaju uporabne dozvole, i to za dva mjeseca, do 31. ožujka ove godine. Tabularnu izjavu o tome dao je resorni ministar Oleg Butković.

– Radi se o tvrtki koja godišnje uplaćuje 535 tisuća kuna fiksne naknade i 2,5 posto godišnjeg prihoda – čulo se, među ostalim, na sjednici Vlade, u obrazloženju ministra Butkovića.

Tvrtka "Marina Kaštela", naime, uredno plaća dobivenu koncesiju koju je izdalo Ministarstvo mora i prometa i koju je trebalo uknjižiti. No, uknjižba nije provedena, i to, kako je stalo u odbijenici Općinskog suda u Splitu, zbog izostanka ovjerenog potpisa tadašnjeg SDP-ova ministra Siniše Hajdaša Dončića, kao i klauzule o uknjižbi.

Ministarstvo mora i prometa o sudskoj odluci je 2015. godine zatražilo očitovanje od Ministarstva pravosuđa, koje se izjasnilo da ovjera ministrova potpisa nije potrebna, međutim, u cijelu priču naknadno je uključen i DORH kako bi se koncesija uknjižila.
No na Sudu je uknjižba ponovno odbijena, a zbog svega, u tom trenutku, postalo je upitno kako će "Marina Kaštela", bez uknjižbe, dobiti uporabnu dozvolu te istu predati nadležnima do 1. studenoga prošle godine, kada je istjecao rok za njezinu predaju.

Sada napokon slijedi uknjižba, a daljnji tijek zakonske procedure potom je na "Marini Kaštela", koja je prvu koncesiju na pomorskom dobru dobila još 2005. godine.

– Vlada RH i ministar Butković napravili su hvalevrijedan potez, vođen interesom RH, poticanja ulaganja i omogućavanja otvaranja novih radnih mjesta, kako bi Marina mogla pristupiti tehničkom pregledu, koji je obavljen, te dobiti uporabnu dozvolu – kratko nam je izjavio vlasnik "Marine Kaštela" Joško Berket.

 

Naslovnica Vijesti