More Vijesti

Projekt vrijedan 150 milijuna kuna

U viškoj Parji bit će marina s 250 vezova

Projekt vrijedan 150 milijuna kuna

Gradsko vijeće Grada Visa donijelo je odluku o izradi urbanističkog plana uređenja luke otvorene za javni promet i luke nautičkog turizma Parja-Rogačić.

Riječ je o projektu luke i marine o kojima se govori već nekoliko godina, a bit će smještene u jednoj od najljepših uvala na otoku Visu, uvali Parja na sjeverozapadnoj strani otoka, udaljenoj samo kilometar i pol od središta grada Visa.

Luka Parja-Rogačić obuhvaća površinu od oko tri hektara kopnenog dijela. Tu će se urediti luka za međunarodni promet, odnosno luka za javni promet županijskog značenja i luka nautičkog turizma s najviše 250 vezova u moru. Marina će biti odvojena od putničke luke u obalnom i morskom dijelu.

– Ovo je projekt za čitav otok koji pripremamo već šest godina. Viška luka, koja je tijekom ljetnih mjeseci zagušena zbog brojnih putnika i vozila, znatno će se rasteretiti izmještanjem putničkog prometa, a olakšanje će doživjeti i nautički sektor. U Parji-Rogačiću otvorit će se pedesetak novih radnih mjesta, uredit će se cesta, a ako sve bude po planu, nadamo se da ćemo 2020. godine znati investitora – rekao nam je Ivo Radica, viški gradonačelnik, o ovom projektu vrijednom više od 150 milijuna kuna.

Donesena je i odluka o izradi urbanističkog plana uređenja poslovne zone Parja (suha marina) koja uključuje gotovo dva hektara površine. Predviđeni najveći kapacitet iznosi 150 vezova na otvorenom, uz potrebnu infrastrukturu, a najveća katnost pojedinačnih građevina može biti prizemlje.

OPG-ovci, JAVITE SE
Potpora za nabavu sadnog materijala

Vlasnici poljoprivrednih gospodarstava, odnosno OPG-ovi, trgovačka društva, obrti ili zadruge, zainteresirani za program potpore za nabavu sadnog materijala, mogu se javiti Jedinstvenom upravnom odjelu Grada Visa najkasnije do 1. ožujka ove godine.
Podnositelji podnose prijave za minimalno 500 te maksimalno 5000 loznih cjepova, odnosno najmanje 30 stabala maslina ili drugog voća, a kao obvezu trebaju zasaditi najmanje 0,1 hektar zemljišta, s tim da poljoprivredne rudine ne zauzimaju više od pet posto površine. U obzir dolaze samo jednogodišnje sadnice.

Naslovnica Vijesti