More Vijesti

priznao krivnju

Kapetan koćarice dobio kaznu za nasukavanje broda

priznao krivnju

Ribar s više od 40 godina iskustva osuđen je na četiri mjeseca zatvora i suspendiran na dvije godine, nakon što je priznao krivnju za prekršaje prema britanskom Zakonu o trgovačkim brodovima. Michael Kinnaird 6. prosinca je priznao krivnju na sudu.

Njegov brod, 21-metarska koćarica FV „Algrie“, nasukao se 7. listopada 2017. oko 8.45 sati po lokalnom vremenu nakon što je napustio vez u luci Sutton u Plymouthu u Engleskoj, prenosi Pomorac.net

Prema riječima Obalne straže brod je isplovljavao iz luke, ali nije promijenio kurs za brodski kanal. Umjesto toga, FV „Algrie“ je održavao stabilan kurs brzinom od sedam čvorova prije no što se nasukao na Mountbatten Breakwateru.

Manja je šteta prouzročena na plovilu, a koćarica je odsukana s dolaskom plime.

Kad su ga ispitivali policijski službenici Kinnaird je rekao da je stotinu puta uplovljavao i isplovljavao iz luke, ali se tom prigodom zbunio kada je vidio svjetla ribara koji su lovili na lukobranu. Na pitanje zašto nije smanjio brzinu ili okrenuo kurs, koristio navigacijske pomagala ili svjetlo, nije mogao dati odgovor.

Nijedan od pet članova posade nije bio ozlijeđen i nije bilo zabilježenih zagađenja.

Kinnaird je osuđen na ukupno četiri mjeseca zatvora i suspendiran na dvije godine, a također mu je naloženo da plati troškove od 5.000 funti i 115 funti dodatne kazne.

Sudac Taylor je rekao da alkohol nije utjecao na Kinnairdove postupke te noći te da nije prihvatio njegovo objašnjenje o tome da su ga zbunila svjetla na lukobranu.

“Priprema sveobuhvatnog plana i održavanja sigurnog i pravilnog plovidbenog nadzora u svakom trenutku, pomoću svih raspoloživih sredstava, od najveće je važnosti kako bi se spriječili takvi incidenti kao što je to u ovom slučaju”, izjavio je Ian Blair, tehnički voditelj pomorskog ureda Agencije za pomorstvo i Obalne straže u Plymouthu.

Naslovnica Vijesti