More Vijesti

Škotski ključ otvara dubine

Aberdeen, svjetska prijestolnica profesionalnog ronjenja

Škotski  ključ otvara dubine

Znate li koja je škotska riječ, osim naziva za škotsku suknjicu kilt, najpoznatija u Hrvata? Glasgow Rangers? Sean Connery? Ne, nije to, a nije ni ime nekog viskija! To je ime škotskoga grada koje dnevno izgovaraju svi ronioci svijeta, a među njima i svi hrvatski ronioci koji žele ostvariti uspješnu profesionalnu karijeru: Aberdeen! Nekad mali ribarski gradić na sjeveroistoku Škotske, danas je grad od 200.000 stanovnika, važna luka, posebno za prihvat brodova za potporu dubokovodnim ronjenjima, važno sveučilišno središte, ali je ipak najpoznatiji kao grad u kojem se okupljaju profesionalni ronioci iz cijeloga svijeta kako bi se školovali za različite specijalnosti ronilačkog posla.

Nisam nikad mislio da ću putovati u Škotsku, ali me nedavno put odveo u Aberdeen, na sastanak Diving Medical Advisory Committee (DMAC). Na tom sam sastanku primljen u članstvo toga neprofitnog medicinskog stručnog tijela koje okuplja eksperte iz medicine ronjenja i predstavlja neformalnu svjetsku stručnu ronilačko-medicinsku vladu. Među 20-ak članova DMAC-a, jedini sam iz Hrvatske i ovog dijela Europe. Cijelu sam karijeru proveo u medicini ronjenja, pa je put u Aberdeen, u samo srce europskog profesionalnog ronjenja, imao za mene posebnu važnost.

Zlatna svjedodžba

Svjedodžbe o tečajevima završenim u Aberdeenu imaju neki neodoljiv šarm u ronilačkom biznisu. Ako je svjedodžba izdana u Aberdeenu, isto je kao da je ispunjena samim peticama! To je ono što bismo mi nazvali priznata škola. Kao da su na jednoj strani svrstani ronioci s edukacijom u svim drugim centrima, a na drugoj oni koji su zanat ispekli ovdje, u zemlji u kojoj muškarci nose karirane suknje i pušu u gajde.

Ma nije nego! Mo’š mislit! Ma di more bit bolje nego kod nas? Mi znamo ronit! – reći će neki ovdašnji manje upućeni i više napuhani, no pravi profesionalci znaju ne samo koji je dan, već i koliko je sati. A sat se navija u Aberdeenu! Kako bilo, reći ću s ponosom da su Hrvati, svi koji su se školovali u Aberdeenu, pokazali izniman talent za ronjenje i bili redovito među najboljim polaznicima. Tako mi barem tvrde domaćini!

Paprene cijene

Povijesni dio grada je siv jer je sav od sivih granitnih blokova, izrezanih neuobičajenom preciznošću. Česte kiše i magle čine to sivilo još tužnijim. Ali Aberdeen je i grad drugih boja, grad zelenila, širokih trgova i ulica, bogatih izloga, grad pun povijesnih spomenika s naglašenim domoljubnim motivima. No, nakon nedavnog neuspješnog referenduma o neovisnosti Škotske kao da je splasnuo i nacionalni zanos. Pitam vozača taksija o životu u gradu, o referendumu...

Zbog moga naglaska, prvo je mislio da sam iz Australije, ali kad je čuo odakle sam, otvorio je dušu i energično se izjasnio kao škotski domoljub, borac za neovisnost. Tvrdi da je referendum lažiran i da je... narod uhvaćen na spavanju, prevaren i zastrašen prijetnjama iz Londona. Aberdeen je zastrašujuće skup. Za naše shvaćanje cijena, one su ovdje besramno i nezamislivo visoke, pa sam se zabrinuo i za ovdašnje stanovnike.

No, restorani u velikim trgovačkim centrima ipak su puni, čeka se red, a najčešće su gosti mladi ljudi, svi zaposleni – nadam se? Primjerice, jedan sasvim skroman obrok za dvoje, bez uobičajenih shema juha-meso-prilog-salata-kolač i bez skupih vina, dvije šakice spize uz malo ljutog umaka, stoji oko 300 kuna. Za taj novac u Splitu četveročlana obitelj može pojesti dvije mesne plate s prilozima! Jedino mi se učinilo da su cijene muških cipela prihvatljive, a bila je riječ o odličnim kožnim talijanskim cipelama.

Čaj od 150 kuna

Najviše me ipak uplašio oglas u jednom izlogu. U specijalnoj ponudi bio je poslijepodnevni čaj sa suhim kolačićima za užasnih 150 kuna po osobi! Molim? Čaj? Pa koliko onda stoje druge stvari ako je čaj 150 kuna? No, zato je ulaz u Pomorski muzej besplatan. Odmah na ulazu vam objasne sve i uruče besplatni vodič. – Možete slikati sve, ali bez blica, možete li to?  – upitao me ljubazni čuvar.

U muzeju je izloženo sve što je povijesno značajno za razvoj pomorstva, ribarstva i istraživanja nafte u tom dijelu svijeta. Od predmeta koji govore u prilog prapovijesnom životu na ovim prostorima, preko onih s ribarskih brodova, do maketa jedrenjaka, škrinjica s lijekovima, ronilačke opreme, sve do osobnih predmeta pomoraca sudionika bogate pomorske prošlosti ovoga kraja. Jedna od nekoliko nadaleko poznatih i priznatih škotskih ustanova koje se bave edukacijom ronilaca je i čuveni National Hyperbaric Centre (NHC). Utemeljena ne tako davne 1987. godine, a danas ima podružnice u Aberdeenu, Brazilu, Južnoj Africi, SAD-u, Singapuru...

Jamstvo zvano IMCA

Školovanje nije jeftino, ali je iznimno kvalitetno i, što je najvažnije, priznato je u cijelom svijetu. Svi najvažniji certifikati koji vam se nakon završenog školovanja izdaju su tzv. IMCA approved, odnosno prihvaćeni su od strane jedne važne organizacije, International Marine Contractors Association, koja okuplja sve koji se bave off-shore i podmorskim radovima i znače nešto u svijetu tog biznisa. Ako vaša tvrtka nije članica IMCA-e, nemate previše izgleda u oštroj konkurenciji. No, članstvo u IMCA-i znači i apsolutnu obvezu postupanja sukladno propisima koje ta udruga donosi i promiče, a to opet znači visoki standard kvalitete radova i sigurnosti ronilaca.

Tečajevi koje nudi National Hyperbaric Centre su: Air Diving Supervisor (voditelj/nadzornik ronjenja na zrak), Assistant Life Support Technician (pomoćni rukovatelj saturacijske barokomore), Bell Diving Supervisor (voditelj/nadzornik ronjenja uz uporabu zvona), Client Representative (predstavnik naručitelja ronilačkih radova), Dive System Auditing and Assurance (pregled i potvrda ispravnosti ronilačkih sustava), Dive Technician (ronilački tehničar/serviser), Diver Medic Technician (ronilački bolničar), Diving Familiarisation (upoznavanje s ronjenjem), Introduction to Subsea Isolations (uvod u podvodne izolacijske postupke i radove), ROV System Auditing and Assurance (pregled i potvrda ispravnosti sustava ROV), te Subsea Rigging and Lifting (podmorsko vezivanje i podizanje tereta).

Vrhunski uvjeti

Na web-stranici NHC-a mogu se pronaći cijene svakog tečaja, a njihvou kvalitetu jamče vrhunski instruktori i vrhunski simulatori u kojima se obuka obavlja tako da bude što sličnija realnim uvjetima. – Možemo simulirati sve, osim pravog straha od morskih pasa – kažu mi u šali moji domaćini. Prethodno iskustvo je značajno za pohađanje svakog tečaja. U svome priručniku za podvodne radove, ponajbolji hrvatski komercijalni ronilac, Lošinjanin Davor Majkić kaže o iskustvu u ronjenju sljedeće:

– Ne zavaravajte se, već se na bilo koji način zaposlite u obalnim radovima, jer iskustvo i znanje koje se od vas očekuje na offshore postajama neće vam pokloniti ni mama, ni tata, niti jedna škola, niti jedna knjiga, dobra vila ili sretna zvijezda. Nesretnici koji su ispekli zanat u lučkom blatu, betonu i znoju, bez alata i opreme, ističu se i ostaju u poslu. Kako priče o visokim honorarima koje primaju dubokovodni saturacijski ronioci i ronioci za podvodne radove više nisu nikakva novost, izvjesno je da će želja za zaradom biti sve veći motiv našim roniocima za školovanjem. Aberdeen ih spremno čeka.

Naslovnica Vijesti