More Vijesti

VOLVO OCEAN RACE - KULTNA JEDRILIČARSKA UTRKA OKO SVIJETA

Surova bitka za slavu

VOLVO OCEAN RACE - KULTNA JEDRILIČARSKA UTRKA OKO SVIJETA

​Svakog ljubitelja jedrenja moraju proći trnci kada gotovo sto tisuća ljudi zagrmi dok španjolski tim Mapfre kroz špalir prolazi na jedrilicu sat vremena uoči početka 13. izdanja Volvo Ocean Racea 22. listopada u španjolskom Alicanteu. Vuvuzele, trube, bubnjevi tutnje dok najavljivač izgovara ime i prezime svakog jedriličara i jedriličarke koji odlazi na regatu oko svijeta dugu osam mjeseci. Ta prva etapa do Lisabona samo je ugrijavanje za velika iskušenja.

Od patnje do sreće

- Bilo je dana kada sam bio prestrašen, užasnut i malodušan. Bilo je dana kada sam mrzio što sam uopće krenuo u sve to. Očajan što sam tu gdje jesam. Ali sva pitanja dobivaju odgovore kada završite regatu. Tada znaš zašto si to sve trpio. Ne postoji nista slično ovome. Uvuče ti se u krv, dušu i tijelo - tim je riječima pokojni legendarni novozelandski jedriličar Sir Peter Blake opisao Volvo Ocean Race. Jedrio je na prvih pet izdanja, dok ju konačno nije osvojio 1990.
Volvo Ocean Race u najnovijem izdanju najdulji je do sada: 45.000 milja, osam mjeseci na moru, bezbroj neprospavanih noći, oluja, divovskih valova, arktičkih hladnoća, tropskih vrućina… Ovaj popis zvuči kao da ga je slagao srednjevjekovni inkvizitor, ali u pitanju je jedna od najtežih jedriličarskih regata na svijetu koju mogu izdržati samo najuporniji i najhrabriji. Priprema traje godinama kao i za ekstremne planinarske ekspedicije. Psihički i fizički stres je toliki da nekim muškarcima prestane rasti brada, a većina ih se s Volvo Ocean Race vrati barem desetak kilograma lakša. Ali, prestiž je podići trofej za najvećeg mazohista među jedriličarima…


Jedan od ovogodišnjih sponzora je i MUSTO zadužen za opremanje tri tima: VESTAS, BRUNEL i TURN THE TIDE ON PLASTIC. Ova posebna kolekcija u ograničenoj količini dostupna je i u MUSTO trgovinama u Hrvatskoj te na internetskoj trgovini www.musto.hr (E. P.)

Naslovnica Vijesti