More Vijesti

U PRODAJI NOVI BROJ NAUTIČKE REVIJE

Švedski stol novih brodica

U PRODAJI NOVI BROJ NAUTIČKE REVIJE

Brodovi se kupuju od listopada do kraja prosinca, a prodaju u proljeće – poznato je pravilo koje štedi, odnosno zarađuje novac. E pa svima onima koji se upravo spremaju na avanturu "svoj na svome brodu", u ostvarenju te nakane pomoći će novi broj 249. revije "Otvoreno more", koji je netom stigao na kioske. U opširnom izvješću s Biogradskog sajma nautike pronaći će čitav niz plovećih kandidata za kupnju s potankim opisom njihovih svojstava, slikama i cijenom. A budući da su dileri brodova trenutačno raspoloženi za akcijska sniženja, ostaje im samo izabrati, platiti i zaploviti. Naravno, prema financijskim mogućnostima, jer u Biogradu se doista moglo pronaći za svakog ponešto: od gumenjaka dugih manje od dva metra, preko cijele palete manjih brodica s kabinom ili bez nje, pa do manjih luksuznih jahti.

A kad novopečeni nautičari zaplove na prvu ljetnu đitu, suočit će se s problemom koji zadnjih godina muči sve koji plove. Gužvom na moru, pretrpanim sidrištima i uvalama, divljim koncesionarima bez koncesije koji im silom žele naplatiti sidrenje, velikim neredom... Tekst "Pametne bove smanjile bi kaos" bavi se tim rastućim problemom koji se može umnogome riješiti rezervacijom i plaćanjem sidrenja putem pametnog telefona, to više što bove koje to omogućuju već postoje i hrvatski su proizvod. Novim nautičarima, ali i onim iskusnijima, korisna će biti i tema o obveznoj opremi brodske radionice, odnosno alatima koje na brodu uvijek treba imati kako bi se popravili mogući kvarovi, jer u pustim uvalama ne možeš skoknuti u trgovinu po ključ, pilu za željezo, turpiju...

Ljubitelji ronjenja doznat će kako je nastalo prvo funkcionalno ronilačko odijelo, te se začuditi da se to dogodilo još davne1715. godine, dok će poklonici lova na hobotnice vučenjem raka iz bajbota pozdraviti australsku inovaciju koja značajno olakšava takav lov – funkcionalnu ručnu pentu koja jednu ruku ostavlja slobodnom. Sve navedeno tek je mali dio zanimljivog modrog sadržaja najtiražnije domaće nautičko-ribolovne revije koji će svima što vole more razbiti sivilo jesenskih dana. 

Naslovnica Vijesti