More Vijesti

Bodulska karavana "Čujemo li se"

"Pokret otoka" kreće u akciju po zadarskim otocima

Bodulska karavana

Nakon prošlogodišnjeg putovanja i akcije "Pokreta otoka" pod nazivom "Čujete li svoje otoke?", kojom su htjeli skrenuti pozornost javnosti na otočnu problematiku, boduli uskoro kreću na još jedno putovanje, ovaj put po zadarskim otocima.

Akcija je sada dobila naziv "Čujemo li se?", a "Pokret otoka" njome želi potaknuti povezivanje otočana u cilju bolje međuotočne suradnje, više međusobnog razumijevanja i osvještavanja zajedničkih problema i rješenja.

- Prošle godine članovi i prijatelji "Pokreta otoka" poslali su svoju poruku s otoka prema državnim institucijama, a ove godine želimo otočane međusobno povezati – kaže Maja Jurišić, predsjednica "Pokreta otoka", mreže za održivi i odgovoran razvoj hrvatskih otoka.

Akcija "Čujemo li se?" kreće brodom iz Zadra u subotu ujutro i tijekom dva dana putovanja posjetit će tri otoka u zadarskom arhipelagu: Ugljan, Iž i Dugi otok. Tema ovogodišnjeg događaja je zvuk, bolje rečeno zvukovi i tonovi otoka, a poseban naglasak je stavljen na dio programa "Bodulska ćakula", kojim se želi od zaborava otrgnuti bogatstvo otočnih narječja i dijalekata izvornih govornika.

- Želimo povezati 50-ak otočana s više od 15 različitih otoka da se susretnu na istom mjestu i međusobno razmijene svoja iskustva življenja na otocima, sa svim svojim lijepim i manje lijepim stranama. U ta dva dana otočnih susreta sudionici će kroz vođeno druženje progovoriti o otoku, otočanima i njihovoj budućnosti, onako kako je oni vide i zamišljaju. Naši članovi u tim će razgovorima imati ulogu moderatora, ali primarni cilj je iznijeti na površinu sve ono što se o otocima ne zna, a misli se da svi znaju – govori Maja Jurišić.

Bodulska ćakula

Prva postaja akcije "Čujemo li se?" je Preko, gdje će sve goste dočekati članovi Pučkog otvorenog učilišta "Dom na žalu" i upravo će se u Preku održati prva "Bodulska ćakula" predvođena Antom Božanićem, pučkim pjesnikom s Visa, a priključit će im se i izvorni govornici priješkog dijalekta.

- Nakon Ugljana svoj put nastavljamo prema Ižu, gdje ćemo ukrcati još nekoliko članova posade te nastaviti prema Salima na Dugom otoku. U Salima će nas domaćini dočekati svojim autohtonim zvukom Tovareće mužike, a potom će se održati i druga "Bodulska ćakula", obogaćena još jednim dijalektom, te umrežavanje otočana kroz druženje, pjesmu i ples.

- Za zajednički uspjeh i dobrobit svih naših otoka neophodno je da naše svakodnevne aktivnosti temeljimo na međusobnom razumijevanju, poštovanju i iskrenosti. Smatramo da jedino ujedinjeni oko zajedničkih, viših ciljeva možemo napraviti promjenu – poručuje Maja.
Bodulska karavana u Zadar se vraća u nedjelju poslijepodne, kada će na Pozdravu suncu izvesti "Bodulski performans". O čemu je točno riječ, Maja nam nije htjela otkriti, ali sumnjamo da će proći nezapaženo.

Naslovnica Vijesti