More Vijesti

83 godine stari oldtimer

Ministar obrane Crne Gore potvrdio da se pregovara s Hrvatskom oko statusa školskog broda "Jadran"

83 godine stari oldtimer

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković potvrdio je u utorak da se s Hrvatskom pregovara oko konačnog rješenja statusa školskog broda Mornarice VCG, jedrenjaka „Jadran“, piše Boka News

On je potvrdio informaciju da je prije desetak dana dobio pismo hrvatskog ministra obrane Damira Krstičevića koje se tiče „Jadrana“, ali nije bio spreman  detaljno iznositi njegov sadržaj.

„Nemamo bilo što kriti. Nova hrvatska Vlada je iskazala interes za školski brod „Jadran“. Naravno, mi imamo naše argumente da je brod crnogorski shodno Ustavnoj povelji državne zajednice SCG. Ono što sigurno ne želimo i nećemo dozvoliti je da ovaj brod bude točka sporenja između dvije države koje su prijateljske i koje žele zajedno graditi euroatlantsku i europsku budućnost. Postoje razna rješenja o kojima sada ne bih govorio – naravno, prvo ćemo to izložiti našim kolegama iz Hrvatske, a onda ćemo vidjeti da li postoji i mogućnost dogovora oko toga i potom obavijestiti javnost“- kazao je Bošković, prilikom razgovarao s najboljim učenicima više srednjih škola iz Crne Gore na brodu „Jadran“ za koje je Ministarstvo obrane povodom Dana VCG 7. listopada, organiziralo vožnju na tom brodu po zaljevu Boke Kotorske.

Riječ je o propagandnoj aktivnosti kojom MO pokušava kod mladih popularizirati vojni poziv, upoznajući ih do kraja ovog tjedna, sa sva tri vida VCG – Mornaricom, Zrakoplovstvom i Kopnenom vojskom. „Jadran“, a ne neki od ratnih brodova stacioniranih u Baru, je izabran da djeci na najatraktivniji način približi Mornaricu, a tijekom vožnje starim jedrenjakom, učenici su bili u prilici da od časnika i dočasnika MVCG-a dobiju brojne informacije o karijeri u Mornarici i mogućnostima tog vida VCG.

Jedrenjak „Jadran“,  83 godine stari oldtimer izgrađen je 1933. u Njemačkoj za tadašnju Kraljevsku mornaricu Jugoslavije i financiran najvećim dijelom sredstvima iz budžeta Ministarstva Vojske i Mornarice, dok je samo oko osminu njegove ukupne cijene iz donacija građana širom Kraljevine Jugoslavije, sakupila pomorsko-propagandna organizacija „Jadranska straža“ sa sjedištem u Splitu.

„Jadranu“ je Tivat bio prva luka u domovini u koju je novi brod uplovio 16. srpnja 1933. a u tivatskom Arsenalu brod je idućih desetljeća obavio sve velike i značajne remonte.  „Jadran“ je 1991. bio u sastavu Odreda školskih brodova JRM s bazom u ratnoj luci Lora u Splitu, ali ga je raspad SFRJ zatekao u na remontu u Tivtu gdje je ostao i do danas.

Hrvatska traži da joj se brod vrati, pozivajući se na pravila o sukcesiji imovine SFRJ koja podrazumijevaju da države bivše članice, zadržavaju nepokretnu i pokretnu imovinu JNA  koja je formacijski bila na njihovoj teritoriji u momentu raspada države.

Ministar obrane Hrvatske Damir Krstičevič nedavno je na proslavi dana Hrvatske Ratne mornarice u Splitu, prvi put javno govorio o „povratku „Jadrana“ u Hrvatsku“. On je tada rekao da je uputio pismo crnogorskom kolegi Boškoviću i da je „uvjeren u dogovor na obostrano zadovoljstvo“.

Naslovnica Vijesti