More Vijesti

IZLOV...

Bit će škampa i mola: Zabranjeno korištenje koča u Jabučkoj kotlini

IZLOV...

Hrvatske i talijanske organizacije okupljene oko projekta Adriatic Recovery Project pozdravljaju odluku Hrvatske da zabrani ribolov u međunarodnim vodama Jabučke kotline.

To je jedno od najvažnijih mrijestilišta i rastišta oslića i škampa u Jadranu i rijedak dubokomorski ekosustav Mediterana.

Ova odluka, najavljena u Ljubljani prilikom sastanka Znanstvenog savjetodavnog odbora Opće komisije za ribarstvo Sredozemlja (GFCM), predstavlja važan rezultat za obnovu fonda i morskih ekosustava u Jadranu, morskom bazenu značajno obilježenom koćarskim ribolovom odgovornim za promjenu pridnenih ekosustava, smanjenje biološke raznolikosti i desetkovanje ribljih fondova. 

U veljači ove godine talijanska organizacija MedReAct i Adriatic Recovery Project predstavili su Općoj komisiji za ribarstvo Sredozemlja prijedlog za uspostavljanje područja ograničenja obavljanja ribolova u Jabučkoj kotlini, koji podrazumijeva zabranu pridnenog ribolova korištenjem koća i parangala.

Znanstveni savjetodavni odbor (SAC) prihvatio je prijedlog, te će on biti predstavljen u listopadu na Konferenciji GFCM-a u Crnoj Gori. “Sada čekamo”, izjavila je Domitilla Senni iz MedReAct-a, “istovjetnu inicijativu našeg ministarstva koja će odražavati iste mjere koje je primijenila Hrvatska, uključujući zabranu ribolova pelegijske ribe, što će osigurati potpunu zaštitu mrijestilišta i osjetljivih morskih ekosustava prisutnih na tom području”. Sva riba u Jadranu se prekomjerno izlovljava.

Tako je kod oslića zabilježena stopa izlova pet puta viša od granica održivosti, iako se ulov gotovo prepolovio između 2006. i 2014. Kako bi se zaštitio Jadran stvoren je međunarodni savez Adriatic Recovery Project koji ujedinjuje organizacije za zaštitu okoliša. ∙ 

Naslovnica Vijesti