More Vijesti

Svjetski standardi

Po jednom kupaču pola metra četvornog plaže

Svjetski standardi

Svjetski standardi predviđaju od pet do petnaest četvornih metara prostora po kupaču, a na Jadranu, unatoč kilometrima obale, u špici sezone na nekim napučenim plažama gosti i domaći imaju manje od pola metra četvornog prostora.

Inače, plaža hotelskog resorta trebala bi, po klasifikaciji „Programa uređenja i upravljanja morskim plažama“, imati deset metara četvornih po kupaču, uz cijeli niz pratećih sadržaja.

Turisti ne žele ekskluzivne plaže nego gužvu

Gosti koji dolaze u luksuzne hotele na Jadranu ne traže privatnost i osamu na našim plažama, nego štoviše, žele biti dio lokalnog prostora i domaćina koji ih okružuju. Kupači koji nisu gosti hotela ih ne smetaju, pokazala su anketiranja gostiju koji ne očekuju ekskluzivitet nego infrastrukturu, opremu i uslugu kao svuda na Mediteranu i to im je najveća zamjerka našim plažama. Stoga koncesije na hotelskim plažama nisu garancija ni uvjet zadovoljstva gostiju.

Još uvijek ništa od razvrstavanja plaža po temama

Još prije dvije godine Ministarstvo turizma napravilo je nacionalni „Program uređenja i upravljanja morskim plažama“ koji je predložio 14 tema kojima se definiraju plaže, a to su eko plaže, plaže za surfere, ronilačke, adrenalinske, romantične, plaže za pse, plaže za obitelji s djecom, party plaže, plaže kulture, nudističke, urbane, promenadne, za mlade, sportske te hotelske plaže. No, od tada do danas skoro se ništa nije pomaklo.

Naslovnica Vijesti