More Ribolov

ZABORAVLJENA VARALICA

Idealna je za lov malih i srednjih grabljivica poput šaruna, iglice, skuše, lokarde...ali će rado napasti i veće ribe

ZABORAVLJENA VARALICA

U stalnoj potrazi za varalicom koja će što uspješnije navesti ribe da je napadnu, ali i ribolovce da je kupe, industrija ribolovne opreme praktično svakodnevno proizvede neku varalicu nove konstrukcije, oblika, dekora, materijala… To često dovodi do zanemarivanja, čak i zaboravljanja brojnih starih vrsta. Takav je slučaj, barem kada je u pitanju ogromna većina naših ribolovaca, i s varalicom koja je već točno 25 godina jedna od najprodavanijih u svojoj klasi, poznata pod engleskim imenom trolling mini jig i talijanskim mini troll unghiette, po kome je i kod nas zovu kandža. To je šteta, jer se radi o iznimno učinkovitoj i relativno jeftinoj varalici koja vrlo rijetko zapinje, kako za pribor pri odbacivanju, tako i pri povlačenju blizu dna.

Reflektirajući sloj

Konstrukcijski, iako se takvom ne čini na prvi pogled, ova varalica pripada skupini žlica. Plovne osobine žlice daje joj udubljenje s donje lagano povijene strane plastičnoga tijela. To je udubljenje prekriveno metalnom folijom koja reflektirajući svjetlo provocira ribe. Svjetlost odbijena s gornje strane folije prolazi kroz debelo prozirno tijelo i pritom tvori spektar duginih boja, što pojačava vizualnu privlačnost varalice. Pojačava je i lom svjetlosti o njezinu površinu, obrađenu tako da izgleda kao tijelo ribe prekrivene sitnim krljuštima. Još veći svjetlosni učinak imaju holografski modeli s brojnim šljokicama, malim metalnim plohama unutar tijela varalice.

Tijelo ove varalice nije izrađeno od debele plastike samo da bi se mogli postići svi navedeni svjetlosni učinci, nego i da bi se u njega mogla izravno ugraditi udica. S njom je u žlicu usađeno i pero koje, osim što prikriva udicu, lelujanjem provocira ribe. S druge strane, u prednjem dijelu varalice je okomita rupa koja služi za njeno spajanje s ostatkom pribora. Za razliku od svih drugih žlica, ova se ne spaja posredstvom prstena nego direktno na strunu. Nakon što se odozgo provuče kroz rupu, struna se ispod varalice veže u čvor. Zapravo, najbolje jedan uz drugi tri obična, tzv. mrtva čvora.

Vjerno oponašanje

Zbog takvog načina vezivanja, osim za varaličarenje povlačenjem, ova je varalica idealna i za sabiki, ribolov skosavanjem. Naime, tako vezana kandža stoji gotovo vodoravno pri skosavanju i iznimno vjerno oponaša sitne ribe u paničnom bijegu.
Kandža se u deset transparentnih dekora proizvodi u dužinama od 40 i 60 mm, pa je idealna varalica za lov malih i srednjih grabljivica poput šaruna, iglice, skuše, lokarde, ušate, palamide… No, s njom se uspješno mogu loviti i krupnije ribe poput luca, trupa, feluna, lubina, manjeg zubaca, albakora…Osim u površinskim i srednjim slojevima, učinkovita je i u lovu na dnu, primjerice pauka i škarpine. O tome kako se ovom varalicom lovi skosavanjem, klasičnom panulom, ali i špinanjem, potezanjem s mjesta, detaljnije ćemo opisati u nekom narednom broju.

Naslovnica Ribolov