More Ribolov

sitni pribor

Kopča Releaser za brzu izmjenu olovnice: drži jako, skida se lako

sitni pribor

Da bi mamac u ribolovu panulavanjem i driftingom (puštanjem u kurenat), dosegnuo željenu dubinu, pribor je neophodno dodatno opteretiti. To se kod nas najčešće radi na tri načina. Prvi, poznat kao viška panula, ostvaruje se raspoređivanjem velikog broja sitnih olovnica na osnovnu strunu. Drugi način je uz pomoć down rigera, odnosno jedne velike olovnice na dodatnom priboru, do je treći poznat kao olovo čuvar, pomoću jedne olovnice na dodatnom privezu. Sva tri načina imaju i prednosti i mane. Viška panula nije prikladna za ribolov štapom i rolom, a down riger je skup i kompliciran. Olovo čuvar je prikladno za lov iz ruke, te štapom s rolom, ali se najlakše gubi i teško skida s pribora...

Zbog svega toga pojavilo se još nekoliko rješenja, a jedno od boljih je postavljanje olovnice na osnovnu strunu pomoću kopče koja dozvoljava njeno brzo skidanje. I tih kopči ima više vrsta, a jedna od najboljih je svakako Releaser tvrtke RediRig iz SAD-a. Radi se zapravo o dvostrukoj kopči. Jedna služi za brzo postavljanje i skidanje sklopa na osnovnu strunu, a druga za postavljanje olovnice, direktno kao na priloženim slikama, ili pomoću komada strune, kao što se radi kod olova čuvara.

Na željenom mjestu Releaser drže dva gumena valjka koji stiskaju strunu. Jačina stiska podešava se napinjanjem opruge koja potiskuje jedan valjak. Tako se može podesiti pod kojim će opterećenjem Releaser proklizati po struni i spasiti je od kidanja u slučaju zapinjanja. Osim gumenih valjčića, ovo je pomagalo izrađeno od nehrđajućeg čelika. Nije ni skupo, jer dva komada koštaju 10-tak eura, a može se kupiti i u Hrvatskoj.

Naslovnica Ribolov