More Ribolov

najbolji ulovi ostvaruju se noću

Ovčica je čuvar plaže u zimskom periodu

najbolji ulovi ostvaruju se noću

Vremenske prilike na moru sve su nepovoljnije, a ulovi sve slabiji. Međutim, te su promjene počele kasnije, a i manje su izražene nego što je uobičajeno za ovo doba godine. Zbog svega toga boravak na moru, posebno na obali i s prikladnom odjećom i obućom, neće biti osobito neugodan, a rezultati ribolova mogu biti zadovoljavajući, čak i više od toga. Tako će, kad je u pitanju ulov, ostati još dosta dugo, jer se more sporije hladi od zraka. Osim toga, u hladnijem dijelu godine more je najčešće toplije od zraka – u Splitu, primjerice, od rujna do travnja.

Zakon pijeska

Sve to upućuje na zaključak da se barem u prvoj polovini zime relativno uspješno i blizu obale mogu loviti mnoge ribe. One će svoju aktivnost znatno smanjiti tek na prijelazu zime u proljeće, kad temperature mora dosegnu najniže vrijednosti. No i tada će, kad se more u priobalju ohladi na 10-11 Celzijevih stupnjeva, uz obalu biti manje riba koje dobro podnose temperaturne razlike i hladnoću.

Osnovni uvjet uspješnosti zimskog ribolova jest poznavanje dobrih pozicija. Kao i u ostatku godine, najbolje zimske pozicije su kamenita dna. No, dobri ulovi mogu se postići i na mekšem dnu, posebice pjeskovitom. Na njemu je ovčica najčešća lovina, jer ga nikad ne napušta, nego se s padom temperature mora spušta u dublje predjele. Stoga su sve brojniji specijalisti za lov ovčice udicom, pri čemu je najradije traže na plažama, što je i razlog da ovčicu mnogi nazivaju čuvaricom plaže u zimskom periodu.

Iako se može loviti i iz plovila, radije je udičare s obale, ne samo zbog ugodnijih uvjeta, nego i zato što se s nje uspješnije lovi. Ovčica rijetko zalazi dublje od 30 metara, a najčešće je između pet i 20 metara, dok noću dolazi i u plićak, ovisno o temperaturi mora. Ove na fotografijama ekipa iz ribolovnog centra Barka ulovila je  potkraj studenog na plaži u Strožancu pokraj Splita na manje od metar dubine! Ulov je ostvaren u najboljim noćnim uvjetima – po punom Mjesecu i čistom nebu.

Klizna olovnica

Tek nešto slabije za ishranu ovčica je raspoložena u suton i svitanje, a najlošije se lovi oko podneva. Danju najbolje radi po oblačnom vremenu. Noću se najbolje lovi po bistrom i mirnom, a danju po mutnome moru tijekom smirivanja valova, plime, ali i oseke, što je rijetka pojava među jadranskim ribama. Loviti se može i na tvrdim te obraslim dnima, ali samo ako su u blizini mekanih. Iako se može loviti i plovkom, priborom istovjetnim onom za cipla, čekanje na dnu odmetom najučinkovitiji je način udičarenja ovčice s obale. Pribor za takav lov može imati klasični očenaš (paternoster), završnjak s fiksnom olovnicom na kraju i dvije udice poviše nje, ali je puno prikladniji, posebice za lov na većim daljinama, onaj s kliznom olovnicom na osnovnoj struni i jednom udicom na kraju. Čini ga osnovna najlonska struna promjera 0,30 do 0,35 mm, na kojoj je olovnica težine 30 do 60 grama, ovisno o daljini i dubini na kojoj se lovi, ali i snazi morske struje.

Na osnovnoj struni mora biti perlica za zaštitu čvora vrtilice s kopčom na koju se postavlja završnjak. Završnjak čini samo privez dužine oko jednog metra i promjera 0,20 do 0,25 mm, najbolje izrađen od fluorokarbonske strune. Ako se izrađuje od najlona, treba odabrati onaj u boji tla i bez sjaja, kako bi se što manje vidio na dnu.

Za lov ovčice najčešće se koriste udice širine 9 do 11 mm, ali ona može biti i malo šira ili uža, ovisno o veličini prisutnih ovčica, ali i drugih riba koje s ovčicom dijele stanište i hranu, poput trlje, arbuna i komarče. Ako je ulov raznovrstan, najbolje je koristiti udicu oblika Crystal, najprikladniju za lov s obale.

Daleko bacanje

Opisani pribor idealan je i za svaki drugi laki ribolov s obale. Stoga ga je najbolje montirati na rolu i štap najprimjereniji takvom udičarenju. To znači da štap treba biti dugačak oko tri metra, a rola veličine 30 ili 40, odnosno kapaciteta 100 metara strune promjera 0,30 do 0,40 mm. Kad se takvim priborom lovi kratkim odbacivanjem, osnovna struna mora biti vrlo elastična, a štap treba imati brzu akciju A, te iznimno osjetljiv vrh. Takvi štapovi nose oznaku beach.

Specijalisti najradije love ovčice surfcasting štapovima za daleko bacanje, jer se njima može loviti i na malim i na velikim daljinama. Najbolje je koristiti one težine bacanja do 100 ili 120 grama. No, ma kojim se načinom i štapom lovilo, poslije odbacivanja mamca dalje se može postupati na dva načina.

Prvi je da se jednostavno čeka dolazak i napad ovčice na mamac. Drugi, znatno učinkovitiji način zahtijeva veću aktivnost ribolovca. Naime, ovčica je vrlo radoznala riba koju privlače pokreti na dnu, posebno oni koji mute more, što joj ukazuje na postojanje neke od životinjica kojima se hrani. Zato je preporučljivo u određenim vremenskim razmacima potezanjem strune malo pomaknuti mamac i tako podići oblačić mulja. To će najčešće privući pozornost ovčice i potaknuti je da dopliva kako bi vidjela što se to miče. Najčešće će nakon kratkotrajnog ispitivanja ovčica odlučno uzeti ponuđeno. Također, najčešće se sama zakači, pa nije nužna jaka kontra. Štoviše, ona je kontraproduktivna jer će ovčica kad osjeti kontru ili jači otpor ispustiti mamac, baš poput komarče. Stoga joj je najbolje dopustiti da zatezanjem strune signalizira da je uzela i ponijela mamac.

Odlučno izvlačenje

No, kad se zakači, taktiziranje je nepotrebno jer teško spada s udice. Izvlačiti je treba odlučno, osim ako se lovi iznimno finim priborom ili je plijen krupan. Kako često mamac proguta do repa, u priboru je dobro imati i pomagalo za vađenje udice. Koliko će brzo i pohlepno progutati mamac, ovisi o njegovoj vrsti. Ovčica se hrani brojnim organizmima koji žive u dnu i na dnu, no rado će posegnuti i za mamcem koji joj nije svakodnevna hrana. Ipak, ovčici je najbolje ponuditi omiljene joj crve i račiće. Crv muljaš iz mulja riječnih ušća vjerojatno je najbolje rješenje. Međutim, njega je moguće nabaviti samo vlastoručno, što baš nije ugodan posao po hladnom vremenu. Osim toga, staništa su mu sve siromašnija. Isto vrijedi i za pješčanog crva, arenicola. Zato je najbolje rješenje kupiti američke ili korejske crve, koje nude sve bolje opremljene prodavaonice ribolovnih potrepština.

Vlastitim radom treba pribaviti i veći dio druge skupine odličnih mamaca – račiće. Ponajprije kozicu i raka pjeskulja. Od njih ništa manje nisu učinkoviti ni škamp i rak samac, ali samo ako im se mamči jedino mekani repni dio. Problem je što račići, baš kao i crvići, dosta slabo podnose trzaj pri dalekom odbačaju. Zato ih je najbolje mamčiti na udicu s dodatnom kukicom ili ih vezati za udicu silikonskim koncem.

Kurenat i veličina

Uspjeh u lovu ovčica zimi ovisi i o jačini morske struje u lovnoj zoni. Na mjestima s kurentom ulovit će se više ovčica, ali manjih. Na njegovu rubu, a pogotovo tamo gdje ga nema, lovit će se manje primjeraka, ali krupnijih ovčica.
A krupnom se smatra svaka ovčica teža od pola kilograma. Prosječna lovna težina joj je 150 grama, iako naraste do dva kilograma i 45 cm. Iako joj je zakonom određena minimalna lovna dužina 20 cm, svaki pravi sportski ribolovac u more će vratiti svaku ovčicu kraću od 25 cm i tako joj omogućiti barem jedan mrijest. Naime, tek toliko dugi mužjaci postaju spolno zreli, za razliku od ženki, koje su spremne za razmnožavanje s 17 cm dužine.

Naslovnica Ribolov