More Ribolov

ČITATELJ RIBOLOVAC RINO ŠUPIĆ

Ribolovni dan iz snova s pagrom i zubacem

ČITATELJ RIBOLOVAC RINO ŠUPIĆ

Nakon godinu dana apstinencije od pravog ulova, unatoč kontinuiranim mjesečnim izlascima na heavy casting ribolov, napokon dan za koji svi mi ribari živimo...
Prika ronioc i ja krećemo nizbrdo prema Bistrini u opskrbu sa sipama, koja je jedna od najboljih ješki u heavy castingu. Zadovoljni ulovom, krećemo na trajekt iz Prapratnog za Sobru. Na Mljet smo stigli i pičimo na poštu. S obzirom da smo dvojica, a svaki od nas se bavi različitom tehnikom ribolova, svako nosi svoju opremu prema pošti.
Vec sam mrtav umoran od količine opreme koja mi je neophodna za ovu vrstu ribolova... Al' nema se šta čekat jer sipa mora plivat u moru.
Uz koordinaciju ronioca koji jako dobro poznaje teren, sipa se iznosi cca 150 m od kraja (u mom slučaju s dronom). Ubrzo su dva sistema u moru.
Prika se obuka i zaronija, osta sam sam. Nakon petneastak minuta prvi udarac i zujanje do beskonačnosti. Već kod kontre osjetija sam da je ozbiljna riba u pitanju. S obzirom da je teren skalinast, ima sam malo muke za dovuć je do kraja. E tu tek dolazi veći problem... sam sam, uzimam kuku i spuštam se blize moru. Iz prve pogađam lipog pagra od 4.2 kg.
Drugi udarac sam čeka od 9.30 do 15 sati kad je krenilo ludilo. Prvo vibracija na štapu, čudno mi nekako... uzimam štap, kontra, vadim pagrića od 20 dkg.
Iznosenje nove sipe i nakon 20-ak minuta ozbiljno zujanje, kontra, opet pagar od 1.1 kg.
Iznošenje nove sipe na 200 metara od kraja i tada slijedi udarac dana. Sonik se savije kako ga još nisam vidija. Kontra i lagano povlačenje kraju. Al' tada me već nije bilo strah jer je prika ronioc bija vani i moga špurtilavat.
Kad se zaplavija uz kraj zna sam da se radi o velikom zubatcu. Školski je uša u špurtil, težine 5.5 kg. Prika i ja smo skričali ko mala dica od sriće. To je to... kratki osvrt i opis dana kojeg svi mi ribari čekamo i za kojeg živimo... neopisivo...
Od srca vam želim svima doživljaj i iskustvo ovog mog lipog dana.
Oprema s kojom je uhvaćeno:
- Štap Sonik sk3 xtr
- Osnovni najlon Xzoga 0,62
- Predvez upredenica osmonitna 0.60
- Udice 8.0 i 9.0
- Dron dji phantom s kojim se živa ješka plasira na željenu mikrolokaciju!

Naslovnica Ribolov