More Ribolov

mrtvi mamci živahno love

Znate li da i glavonošci iz leda mogu biti odlična ješka?

mrtvi mamci živahno love

Iduće godine vertical jigging će postati punoljetan. No, i davno prije 1998. godine, kad je službeno nastao u Japanu, na mnogim svjetskim morima, pa i na Jadranu, ribe su se lovile skosavanjem. I to uglavnom prirodnim mamcima koji posljednjih dvije-tri godine ponovno ulaze u modu, zbog čega su tema i ovoga teksta.

Već stoljećima u Japanu se koristi varalica tenya, čiji je obvezni dio i prirodni mamac. Tom se varalicom lovi na dubinama između desetak i 50 metara. Obvezno na dnu, a najbolje miješanom, pjeskovito-kamenitom. Plijen su najčešće arbuni, batoglavci, pagari, krupni pauci, škarpuni i škarpina, kokoti, tabinje, a rjeđe šarag, fratar, komarča i kovač. Zakači se čak i kirnja, te nerijetko hobotnica. Mamac je uglavnom kozica i lignjica, a kao zamjena mogu poslužiti i varalice od mekane plastike u obliku crva, ribice ili račića.

Olovnica u mamcu

Tenya je idealno rješenje za većinu naših ribolovaca koji žele loviti tehnikom vertical jigging. Prvo, zato što se ta varalica može rabiti i bez pomoći specijalnih štapova i ostale opreme. Drugo, zato što se njome skosa na najjednostavniji način, pa je pogodna za one koji tek uče tu tehniku ribolova. Uza sve to, tom varalicom i njoj prilagođenoj tehnikom može se loviti u većem dijelu našega teritorijalnog mora, kako blizu kopna, tako i daleko od njega, između vanjskih otoka.

Sigurno ne toliko dugo kao tenya varalicom u Japanu, i na našem se dijelu Jadrana također odavno ribe love skosavanjem! Naime, mnogi specijalisti za lov pagra na brakovima i olupinama već dugo koriste glavu lignje ili kojeg drugog glavonošca u lovu kančanicom koju povremeno skosavaju neposredno poviše dna.

Na isti način, ali i s cijelim malim glavonošcem, ponajprije muzgavcem, odavno love i ribolovci s druge strane Jadrana. No, oni su otkrili da je umjesto klasičnom kančanicom, ali s jednom udicom, puno bolje loviti priborom čija olovnica nije na kraju završnjaka, nego unutar mamca! Time se, među ostalim, postiglo da uginuli mamac ne izgleda ispumpano, mlohavo, nego znatno bolje, popunjen, kao živ.

Tu ideju prije desetak godina iskoristio je Olympus, talijanski proizvođač ribolovne opreme, i napravio live kab, olovnicu posve prilagođenu za postavljanje u glavonošca-mamca. Olovnica je u obliku lopte, za postavljanje u muzgavca i hobotnicu, ili u obliku obrnutog slova U za postavljanje u lignju, lignjuna i sipu. Olovnica, kao i kabura te ostale vertical jigging varalice, nosi assist udice. Na loptastu olovnicu udice su spojene u jednoj točki, a kod ostalih po jedna je na svakom kraku. Bez obzira na oblik olovnice, odnosno vrstu mamca, udice se postavljaju unutar krakova, najbolje plitkim kvačenjem da se njišu u ritmu krakova.

Bubrenje u dubini

U ribolovu live kabom, osim raznih veličina, odnosno težina varalice, treba nositi i nekoliko mamaca, barem četiri-pet. Ma koliko bili žilavi, pa time i dugovječni, glavonošci tijekom napada bivaju oštećeni, a tada ne izgledaju baš prirodno. Osim toga, ribolov skosavanjem je vrlo dinamičan, obavlja se na najmanje 20 do 25 metara dubine. Na toj dubini mamac trpi puno veći tlak nego na površini, a kako nije živ, nisu mu u funkciji mehanizmi koji održavaju međustaničnu osmosku ravnotežu, a time i čvrstinu i elastičnost anatomske strukture. Uginuli mamci bez fizioloških procesa pak, pri tlaku od tri do četiri bara u slanoj vodi, bubre sve više zbog prodora mora u tkivo, pa postaju deformirani i neatraktivni grabljivicama. Takva transformacija vidljiva je već nakon pet do10 minuta boravka u dubini, pa mamac povremeno treba zamijeniti novim.

Odabrati pravo mjesto za spuštanje mamca presudno je za uspjeh u ribolovu live kabom jer se ne koristi primamljivanje. Tražiti zubaca, pagra ili kirnju najbolje je na kamenitom dnu, i to na dubinama između 20 i 60 metara. Osobito je dobro ako je dno škrapasto. Prednost upotrebe cijelih glavonožaca kao mamaca leži u činjenici da ribolovac može priuštiti spuštanje mamca na dno na kojem je znatan broj bukava i girovki, a da ga one ne vide kao hranu. Svaki drugi mamac, primjerice crv ili srdela, bio bi napadnut od tih sitnih riba. Čak i ako napadnu cijelog glavonošca, on će odolijevati nasrtajima bukava i girovki zahvaljujući svojoj žilavosti. No, ako su tu prisutni i kantari, oni će se uloviti. Štoviše, postoji velika vjerojatnost ulova kantara.

Krak hobotnice

Olupine su uvijek bile dom velikih kirnji, ugora i pagara, riba koje vole glavonošce i neće potrajati dugo da navale na njega dok poskakuje pri dnu. No, u lovu na olupinama treba smanjiti veličinu udice te loviti samo jednom, a sve kako bi se smanjila mogućnost zapinjanja. Za lov nad olupinama i ostalim mjestima gdje postoji velika mogućnost zapinjanja, Olympus je proizveo T-kab, kabura varalicu s jednom assist i drugom udicom koja je čvrsto postavljena u olovno tijelo, a služi za držanje prirodnog mamca – jednog kraka glavonošca. Najčešće je to krak hobotnice.

Osim svježeg, za mamčenje se može koristiti i usoljen te smrznut krak hobotnice. Bolje je rabiti zaleđene krakove jer se tim postupkom konzerviranja smanjuje ionako velika žilavost, koju soljenje povećava. Još mekši krak hobotnice postaje nakon kratkog, tri do četiri sekunde, potapanja u vrelu vodu.

Osim na posebne varalice, prirodni se mamci sve više postavljaju i na ostale varalice namijenjene vertical jiggingu jer dokazano povećavaju njihovu lovnost. Na varalicu tipa knife najbolje ih je postaviti posredstvom udice na kraju varalice. U tom slučaju jednokraka je bolje rješenje od trokrake. Kao mamac koji će ribe privlačiti mirisom i okusom, mogu poslužiti fileti ili cijele ribe, glavonošci, crvi, račići…

Naslovnica Ribolov