More Ribolov

nije bajka

Inchiku - ribolovna tehnika koju su malobrojni prihvatili, a ostali bi trebali što prije

nije bajka

Među varaličarskim tehnikama novije generacije inchiku zauzima svakako posebno mjesto. Puno je razloga za takvu posebnost, od specifičnog načina lova, preko mogućnosti kombiniranja s prirodnim ješkama do visoke lovnosti po kojoj je ova tehnika ipak najpoznatija.

Priče i fame

Inchiku je tehnika koja je do nas preko megadistributera stigla s Dalekog istoka. Prvi kontakti su bili kao i sa svim novitetima ispunjeni skepsom i sumnjičavošću, pri čemu su trgovci tu skepsu podgrijavali pričama po kojima je za ostvarivanje kvalitetnih ulova tom tehnikom, osim specifičnih varalica potrebno imati i ostalu pripadajuću opremu, od skupocjenih štapova preko jednako vrijednih multiplikatora do posebnih upredenica koje koštaju kao suho zlato.

Srećom je taj period dezinformiranja bio kratak, pa su se stvari polako posložile na svoje mjesto pri čemu je oprema za inchiku ušla u granice normalnog i prihvatljivog, dok je lovnost ipak ostala puna nedorečenih informacija ispunjenih vrlo zagonetnim detaljima. Naime, tek što se donekle udomaćio vertical jigging, na scenu je nastupila kabura pa onda inchiku, obje dijametralno suprotne tehnike vertical jiggingu.

Onda su pak jedno vrijeme kružile priče o lovnosti samo dva do tri dana prije punog mjeseca, što su naslijedile priče o tome da inchiku radi i lovi smo nakon kiše i juga, dok su zlobnici potpuno negirali lovnost ove varalice i tehnike na našem moru.

A istina je bila potpuno drukčija. Inchiku i radi i lovi na našem moru, pri čemu je o fazi mjeseca ovisan kao i sve ostale varaličarske tehnike, baš kao što je podložan jugu i kiši na isti način kao i sve ostalo u ribolovu.

Oprema za inchiku je skupa ili jeftina koliko i većina druge ribolovne opreme, pri čemu su kombinacije brojne, dok se sama tehnika zasniva na nekoliko jednostavnih pravila koja, ako se ispoštuju kako valja, moraju donijeti ribu. Ako ipak podbaci, to znači ili da niste odradili sve kako treba ili da se kao apsolutni antitalent uopće ne trebate baviti ribolovom.

Varalice za lov inchiku tehnikom su izrađene od olova i kao takve svakako spadaju u skupinu jigg varalica. Za lov na posebno velikim dubinama se koriste varalice težine 300 grama dok je za najmanje dubine katkad dovoljno koristiti i 60 do 80 gramske varalice. Sredina se naravno kreće od 100 do 200 grama, što su zapravo i najčešće korištene težine inchiku varalica.

Osnovna oprema

No, bez obzira kakvu i koliko tešku ili laganu varalicu koristili, osnovna je struna uvijek upredenica. Idealne su one višebojne, pojasno obijane, kako bismo uvijek znali na kojoj nam se dubini varalica nalazi. Promjer i nosivost treba prilagoditi lovini no generalno gledano sa upredenicom klase od 60 libri se ne može pogriješiti.

Pa iako mnogi ribolovci s upredenice odmah prelaze na predvez, idealno je imati jedan uložak od najlonskog monofila adekvatne debljine, od 0,40 do, 0,80 milimetara, u dužini od barem desetak metara čija je uloga kompenzacija onih prvih nekoliko metara kačenja i borbe. Taj se uložak vezuje između upredenice i predveza koji bez obzira na relativnu grubost sistema mora biti fluorokarbonski. Dužina od 1,2 do 1,5 metara za predvez na inchiku sistemu je sasvim dostatna.

Iako se na tržištu mogu naći savršeni i u pravilu jako skupi štapovi upravo za inchiku, loviti se može s bilo kojim dovoljno nosivim i savitljivim štapom predviđenim za rad s upredenicom. Važno je samo da štap udovoljava osnovnim ergonomskim standardima, jer se u lovu ovom tehnikom štap uglavnom sve vrijeme drži u ruci.

Naravno, kada se na udici nađe velika riba, jako je važno da štap svojom elastičnošću i opružnim efektom odradi veći dio zamaranja. S premekim štapovima neće se moći pratiti rad varalice, dok će pretvrdi teško zamoriti ribu, pri čemu će se zbog neistezljivosti upredenice sve svesti na vrlo tvrdu i grubu igru u kojoj će pored ribe najviše patiti rola.

Pošte i tehnika

I premda su za rad s teškim varalicama i za lov na velikim dubinama najprikladniji multiplikatori novije generacije, svi ljubitelji stacionarki mogu uživati u lovu koristeći upravo stacionarne role, naravno, ne standardne, stare, već nove, mehanizmom ali i ostalim performansama prilagođene ovakvom ribolovu. Osim čuvene legendarne Stelle u svim poznatim brojevima, svakako treba istaknuti i Pennove role nove generacije čija je proizvodnja odnedavno vraćen u Ameriku, a koje se zahvaljujući tehničkim novitetima poput HT-100 kočnice bez straha mogu koristiti i u najekstremnijim ribolovnim uvjetima i situacijama.

Duboko more krije veliku ribu, često se može čuti među ribarima, što se smatra potpuno prirodnim. No ta je činjenica zapravo dobrim dijelom posljedica konstantnog prelova i ribolovnog pritiska zbog čega je riba prisiljena tražiti nova staništa, daleko od uznemirujućih ribolovnih alata, ili pak blizu ali istovremeno i dovoljno zaklonjeno.

Mjesta poput prirodnih grebena na kojima se ne ribari mrežama, a još bolje ni parangalima, okupljališta su svakakve ribe, a posebno velike, među svim udičarima uvijek cijenjene i tražene. Zubace, škrpine, kovače, pagre, velike kantare, okane, kokote kao i većinu druge ribe dna će inchiku svakako privući i svojim lelujanjem i kuckanjem isprovocirati napad. No inchiku nije smo ubojit na dnu. Gofovi, lice, psi, igluni također ne mogu odoljeti ovim sporim varalicama.

A sam lov inchiku tehnikom je vrlo jednostavan. Varalica se spušta u more dok ne dosegne lovnu dubinu te se polako držeći strunu napetom očekuje riblji napad. Povremena lagana zatezanja ili skokoviti kratki trzaji mogu doprinijeti provokativnosti, no najbolje je pustiti da kurenat odradi svoje.

Ako se lovi na dnu, tada je poželjno povremeno odizanje uz naglo spuštanje kako bi olovna glava kuckala po dnu. Naravno, takav je lov moguć jedino ako se lovi na ravnom dnu bez zadjeva.

U službi elektronike

I premda je elektronička kartografija danas svima dostupna, ne znaju je svi jednako kvalitetno koristiti. Područja koja bi za ribolov inchiku tehnikom mogla biti zanimljiva nisu baš svima očita na prvi pogled.

A upravo kao što na suhom dijelu obale postoje rtovi i hridi, tako je i pod morem. Najatraktivnija su mjesta sjecišta kurenata upravo na takvim podvodnim grebenima dok na potpuno ravnom dnu, i minimalna uzdignuća i neravnine mogu dati ribu.

Za lov su idealna kamenita dna s brojnim neravninama, jer upravo takvi tereni kriju predatore poput zubaca, zubaca krunaša, kirnje ili pagra, koji su zapravo prvi na meti kada je u pitanju lov inchiku tehnikom. Svaka istaka, svaka isturena stijena ili nagla promjena dubine potencijalno su kvalitetna mjesta za lov.

Osim toga, sve olupine, od aviona do brodova, su savršene pozicije za lov inchiku varalicama, jer su takva mjesta u pravilu stalna okupljališta ribe koja zapravo samo čeka plijen kakav simuliraju inchiku varalice.

Što se dubine tiče, optimum se postiže u rasponu od 60 do 140 metara. Pa čak i kada ne dobijete ribu na nekoj po svemu izglednoj pošti, treba je markirati pa joj se vratiti po malo drukčijim uvjetima. Naime određena mjesta drže ribu upravo kada je oseka, a ne po plimi kada ste prvi put pokušali.

Otkrivanje velikog jata sitne ribe koje je jednim krajem ili cijelo odignuto od dna, razlog je za trenutno zaustavljanje i lov, jer takva slika jasno ocrtava predatora u lovu. Naime, jato se odiže ili cijepa smo ako ga nešto napada.
Korigirani drifting 

U ribolovu je jako važna dobra procjena vjetra i kurenta. To znači da točku koju smo odredili i procijenili kao potencijalno najlovniju moramo, nošeni valovima i vjetrom, polako proći temeljito češljajući sloj mora koji je u tom trenutku najizgledniji. Nažalost, često se događa da je vjetar jednog smjera dok kurenat nosi u suprotnom smjeru. Ponekad se pak dogodi da kurenat u odnosu na smjer vjetra nosi samo pod kutem, što svakako treba ukalkulirati u rutu kojom želim proći.

Osim što se možemo prepustiti vjetru i kurentu, uvijek se možemo pomoći motorom, pa prijelaz preko lovne zone usporiti, ubrzati ili korigirati pravac kretanja, a sve prema potrebi. Često je onaj prvi prolaz preko pozicije najvažniji, što je posebno izraženo kada je riba osjetljiva i teško napada.

Razlozi zbog kojih se riba povremeno tako ponaša mogu biti brojni, a često su povezani s dugotrajno niskim tlakom zraka, ili pak s naglim porastom, kao i izostancima plime, a što je opet u uskoj vezi s ciklonalnim poremećajima. No, to je već nova tema o kojoj će biti riječi u jednom od idućih brojeva. A do tada, složite svoj inchiku sistem pa isplovite za svojom ribom života što vas čega možda već na prvoj pošti.

Naslovnica Ribolov