More Ribolov

medalje pokupili Ičići, Lovran i Matulji

Na međužupanijskom prvenstvu u sportskom ribolovu nastupile najbolje udičarke Hrvatske

medalje pokupili Ičići, Lovran i Matulji

Vir je od 22. do 24. rujna bio domaćin ovogodišnjeg Međužupanijskog natjecanja u sportskom ribolovu za kategoriju Seniorke u disciplini štap - obala. Konkurencija je kako što se i očekivalo bila jaka i žestoka jer su na ovom prvenstvu nastupile najbolje udičarke Hrvatske.

Dovoljan je bio tek površan pogled na opremu koja se iskrcavala da bi se shvatio stupanj ozbiljnosti i predanosti koji je pratio ovo događanje. Protokol otvaranja, verifikacija i prigodna večera dobrodošlice održana je u suradnji s Općinom Vir i restoranu Kotarina i premda je uz glazbeni program bilo vrlo zanimljivo, natjecateljice su se kao predane sportašice tu jako kratko zadržale. Iza njih je bio put, a pred njima natjecanje.

Diskvalifikacija u startu

Tako su se ujutro u 6 sati okupile u konobi Kod Spavalice, na doručku i ždrijebanju sektora nakon čega su se otputile u ribolovnu zonu od uvale Meka prema staroj lanterni. Ulazak u sektore, ždrijebanje lovnih mjesta i početak čišćenja ješke je protekao bez problema no u pregledu dva sektora izvučena ždrijebom, kod natjecateljice Gordane Sikirić, članice ŠRD Zubatac- Zadar otkrivena je nedopuštena ješka koju je, nakon što je uočena, natjecateljica u panici bacila u more a što je bio dodatni prekršaj .

Gordana Sikirić koja je inače u samom vrhu sportskog ribolova Hrvatske ovim je postupkom sebe stavila u vrlo ružan i nezavidan položaj. Budući da sam lov još nije počeo, te da zbog mjesta na koje je bačena u more ta ješka ni na koji način nije mogla utjecati na ostatak tijeka ribolova, glavni sudac Boris Bulić joj je u dogovoru s opunomoćenikom HSŠRM-a Antom Šutom i voditeljem natjecanja Igorom Marićem u duhu dobre volje izrekao stegovnu mjeru opomene pred isključenje. No to nije bio kraj te epizode. Natjecateljice Loredana Juretić i Marina Mavrinac Matulja su nakon natjecanja, a prije vaganja, uz kauciju uložile i pisani prigovor uz zahtjeva za potpunom diskvalifikacijom što je komisija natjecanja (sudac, opunomoćeni i voditelj) usvojila i Gordani Sikirić u pisanom obliku donijela stegovnu mjeru diskvalifikacije za taj dan natjecanja.

Osim tog incidenta, ako izuzmemo izuzetno težak teren, škrapav i vrlo siromašan ribom zbog čega su neke natjecateljice i nakon pet sati natjecanja donijele tek prazne vrećice, nije bilo nikakvih neprilika. No to su tegobe koje prate ovakav oblik ribolova i na koji su natjecateljice uvijek spremne. Tako je prvog dana najuspješnija bila Sava Dešković iz Ičića, druga Marija Novković iz Tribunjske Pirke, a treća Renata Sić iz Benkovačke Sipe.

Mreže u moru

Drugog dana natjecanja se lovilo u rezervnoj zoni u uvali Velika Slatina zbog toga što su u planiranoj zoni ribolova bačene ribarske mreže koje se unatoč velikom zalaganju domaćina i opunomoćenika nisu uspjele podići iz mora prije početka natjecanja. I baš kao i prvog dana natjecanja, ribe je bilo malo, dok je teren, izrazito plitak i škrapav, za mnoge gori i teži od prvog dana, odnosio predvez za predvezom.

Ipak, unatoč svim nevoljama neke su natjecateljice uspjele pronaći ribu i tako ostvariti plasman koji ih je doveo do pobjede. Tako su drugoga dana najuspješnije bile Marina Mavrinac Matulja iz SRD Zubatac - Lovran, druga je bila Ardena Bajlo, a treća Gordana Sikirić, obje iz Zadarskog Zubaca. Ipak, tek je zbrajanjem plasmanskih bodova oba dana natjecanja dobivena prava slika. Tako su na ovom natjecanju najuspješnijim udičarkama proglašene Marina Mavrinac Matulja koja je osvojila zlato, Marija Novković sa srebrom te Jagoda Razum koja je osvojila broncu.

A posebno iznenađenje je doživjela Ana Babić iz Labinske Adrije koja je kao natjecateljica s najlošijim plasmanom dobila za nagradu ribolovni štapa Manta linije LineaEffe, poklon sponzora natjecanja, tvrtke Luna Maris. Tim je poklonom nastavljena tradicija dodjele nagrada najlošije plasiranim natjecateljima po kojima su bili poznati svi kupovi u organizaciji ŠRD Vir - Vir, a koju je davno započeo, sada pokojni, Tonči Liverić - Spavalica.

Pojedinačni poredak
1 - Marina Mavrinac Matulja - Zubatac Lovran - 5 plasmanskih bodova 2 - Marija Novković - Pirka Tribunj - 7 plasmanskih bodova 3 - Jagoda Razum - Uligna Kukljica - 11 plasmanskih bodova

Ekipni poredak:
1 - Ičići Ičići 1- Sava Dešković i Sanja Lotspaich - 4 plasmanska boda 2 - Zubatac Lovran - Marina Mavrinac Matulja Sonja Španjol - 4 plasmanska boda 3 - Preluk Matulji - Marina Juretić i Loredana Juretić - 9 plasmanskih bodova

Naslovnica Ribolov