More Ribolov

TREĆE TISUĆLJEĆE

Urban fishing - i naše obale osvaja novi ribolovni trend

TREĆE TISUĆLJEĆE

Ribolovni pribor odavno je prešao granice za koje se mislilo da su utvrđene i nepomične. Novi materijali i tehnološki postupci mnoge su segmente revolucionarno pomaknuli, pa je većina onoga što je do unatrag nekog vremena bilo nedostižno preko noći postalo lako dostupno. Fluorokarbon je postao standardna oprema, baš kao i upredenica, dok su grafitni vrhovi, neuništive role i štapovi koji prkose zakonima fizike standardna svakodnevica.

Birana odjeća

No ta su inovativna rješenja osim konkretnog unaprjeđivanja ribolovnih alata i tehnika rezultirala još jednim važnim iskorakom. Već odavno mnogi ribolovci u ribolov odlaze posebno odjeveni, pažljivo birajući odjeću namijenjenu isključivo za ribolov. Većina brendova u svojoj ponudi ima nekoliko različitih kompleta koji se uglavnom mogu međusobno kombinirati, a sve u zavisnosti od vremenskih uvjeta i godišnjeg doba.

I premda se mnogi ribolovci još uvijek mogu vidjeti kako love u staroj i iznošenoj odjeći ili pak u radnoj odjeći koja je uspješno preživjela miješalicu, pituravanje i varenje, sve je više onih čija odjeća može slobodno poslužiti i za izlazak na kavu u nekakvom gradskom središtu.

To se nije dogodilo nasumično i bez osnove, već je zapravo samo posljedica onoga što se već dugo vremena događa svuda po svijetu, a napokon se počelo događati i kod nas. Naravno, riječ je o ribolovu popularno nazvanom urban fishing.
Za razliku od velikog dijela naših ribolovaca koji svoje ulove i konzumiraju, u svijetu je jako puno pobornika C&R (catch and release - ulovi i pusti) ribolova, što za sobom povlači i cijeli niz drugih detalja. I dok je jednom ribolovcu koji zadržava ulov potrebna i nekakva kanta ili čuvarica za skladištenje ulova, ribolovcu koji pušta svoju ribu natrag u more takav pribor nije potreban. Oprema je u tom slučaju minimalizirana, kao i eventualno prljanje, što znači da i odjeća može biti suvremenog dizajna i ugodna oku.

Birana oprema

Osim toga, većina tih ribolovaca i ne koristi prirodne već umjetne mamce, tako da je i u tom segmentu ribolov za dobru nijansu čistiji od klasičnog. Pribor za takav ribolov sastoji se od štapa s rolom te ruksaka ili prikladnih bagova smještenih oko struka u koje stane sve što takvom ribolovcu može zatrebati.

Naravno, i te su torbice jednako pomno birane, što je svakako natjeralo i proizvođače ribolovne opreme da posebnu pažnju posvete i tome segmentu. Najdalje je u tome otišla Rapala, koja je na prošlogodišnjem EFTEX-u u Varšavi za svoj Rapala Urban Hip Pack osvojila nagradu The Best New Box/Holdall/Luggage.

Tako opremljeni i uređeni ribolovci mogu se vidjeti na najneobičnijim mjestima, u samim središtima gradske vreve, na dokovima, na rubovima lučica, ispred luksuznih hotela.

I premda mnogi izgledaju kao vikend ratnici, malo pažljiviji pogled otkriva da na njima ništa nije odabrano bez pomnog biranja. Štapovi su vrhunske izrade, role također, dok je pomoćni pribor često skuplji od osnovnog, od kliješta, kutija za varalice, kao i samih varalica, preko svjetiljki i prihvatnih kliješta do višenamjenskih kliješta za rezanje upredenice i otvaranje split ringova i tko zna čega još sve ne.

Dressing code

Ti ribolovci love sve i svašta, od malih grgeča u nekakvim britanskim gradskim potocima, do ogromnih kirnji na japanskim dokovima, a pritom svi odreda uživaju u kontaktu s prirodom i u samom ribolovu. Odjeveni su po posljednjoj modi, predstavljajući ribolov u jednom sasvim novom svjetlu i čineći ga na taj način elitnim.

Na našoj se obali urban fishingom bavi zapravo jako puno ljudi i to najviše zimi, što nije nimalo čudno. U hladnijem dijelu godine luke i lučice predstavljaju oaze topline, zbog čega mnoge ribe dolaze i tu se zadržavaju. Pritom ne smijemo ignorirati ni komponentu lakog obroka, u čemu kanalizacijski ispusti imaju veliku ulogu.

Na meti naših urbanih ribolovaca su u zimskom periodu ponajprije podlanice, a onda brancini, šaruni, ušate i strijelke skakuše. Naravno, oni koji ne varaličare i ne love na ferme, zadovoljavaju se ciplima, šparima i bukvama, dok je pak jedan veći dio okrenut lignjarenju, pri čemu se raspon pristupa kreće od tradicionalne pljuske do suvremenih tehnika koje s lignjama razgovaraju uglavnom na japanskom jeziku.

S ribolova na kavu

I premda se mnogi odijevaju u skladu sa suvremenim ribolovnim trendovima, ulov se u pravilu tradicionalno zadržava i nosi kući što, naravno, nije za osudu, ali ni za preporuku. Naime, ribe ulovljene u blizini industrijskih luka definitivno nisu pogodne za ljudsku prehranu. Teški metali su unatoč sve kvalitetnijim filterima kanalizacijskih tvorničkih ispusta svedeni na znatno nižu razinu od one prije desetak godina, ali su još uvijek daleko od toga da budu bezopasni. A upravo ta visoka razina zagađenosti je pridonijela širenju C&R pristupa u velikim gradovima svijeta, pa i Europe.

Poznata je uzrečica kako je laž da ćete umrijeti ako pojedete jednu ribu iz Hongkonškog zaljeva. Umrijet ćete ako pojedete dvije.

I premda kod nas stanje nije tako dramatično, preporuka o nekonzumiranju riba ulovljenih u gradskim lukama i dalje stoji. Naravno, to nikoga ne sprječava da uživa u ribolovu, tim više što u svakom trenutku, ako poštuje dressing code urban fishinga, može otići na urbanu kavu bez presvlačenja.

Naslovnica Ribolov