More Ribolov

NAORUŽAVANJE UDICA

Ovo je dvanaest veličanstvenih ješki za lov na Jadranu

NAORUŽAVANJE UDICA

Na listi prioritetnih stavki potrebnih za ribolov ješka se nalazi u samom vrhu, ravnopravno s temeljnom opremom. Malo je ribljih vrsta koje su spremne baciti se na golu udicu, pri čemu i od tih malo vrsta ni jedna ne živi u našem moru. Stoga, da se ribolov ne bi u startu pretvorio u katastrofično iskustvo, valja osigurati kvalitetnu i lovnu ješku.

Tri skupine

Malobrojni ribolovci odlaze na more s bilo kakvom ješkom, i to su u pravilu ribolovci početnici ili potpuno neupućeni, što nekako dolazi na isto. Kvalitetan ribolov podrazumijeva kvalitetnu pripremu svega, pa tako i ješke. No, da bismo znali što ješku čini dobrom i lovnom, potrebno je prije svega poznavati prehrambene navike riba.

I ribe se, kao i svi ostali životinjski organizmi, s obzirom na prehrambene navike dijele na tri osnovne grupe: herbivore ili biljojede, carnivore ili mesojede te omnivore ili svejede. U prvu grupu spada tek nekoliko vrsta, od kojih je na prvome mjestu salpa, i to samo kao odrasla jedinka jer se juvenilarni primjerci podjednako hrane i mesnom i biljnom hranom. Većina je ostalih ribljih vrsta mesojedna, dok su i svejedi u principu skloniji mesnim obrocima.

Tako će, primjerice, cipli, koji jedu uistinu sve i svašta, s većim tekom prihvatiti crijeva srdele nego ne znam kakav kruh. Naravno, u tom svijetu zuba i gladi postoje i strvinari, koji će s jednakim tekom pojesti sve što im se nađe na putu, i to upravo redom kojim nailaze na hranu. Tipična riba koja se tako ponaša je ugor, koji ne preže ni pred kojim obrokom, ma koliko dobar ili loš bio. No, pravi mesojedi zapravo su samo predatori. Zubatac, brancin, strijelka, gof ili tuna nikada neće namjerno zagristi ništa biljno. U krepanu ribu zagrizaju u principu samo u dvjema situacijama: u ribogojilištima i kad ih se pokušava uloviti na udicu na kojoj je krepana riba.

Na prvom mjestu

1) VELIKI CRV
Prvi na popisu ješki, koliko realno, a koliko razvikano, nedvojbeno je veliki crv. Može narasti i preko tri metra u dužinu i, ako je neozlijeđen, u zatočeništvu može živjeti više mjeseci. U nepoklopljenoj posudi u kojoj se čuva mora biti mora tek toliko da mu leđa ne budu na suhom, pri čemu je jako važno da temperatura ne oscilira. Jako je osjetljiv na niže temperature, ali i na izloženost suncu, koje ne voli, te na naglu promjenu saliniteta.

Premda se smatra da su oni crveniji i tanji, tzv. crvi od kamena, nebrojeno se puta dogodilo da su u dvije vrlo blizu smještene rupe na blatištu ulovljena dva potpuno različita crva. Jedan upravo takav, tanak, žilav i crven, a drugi smeđ, debeo i mekan. U principu su žilaviji kvalitetniji, no budući da velikom crvu dvije trećine tijela otpadaju na probavni trakt, idealno ga je prije korištenja ostaviti nekoliko dana da se očisti, nakon čega postane čvršći, te je i neželjenog sadržaja znatno manje.

Veliki se crv reže od repa prema glavi, a ješka se, ovisno o veličini udica i ciljanoj lovini, na različite načine, prošivanjem, navlačenjem preko igle ili jednostavnim jednostrukim kačenjem. Izvrsna je ješka za većinu oborite ribe od kamena, od fratra, preko pica do šarga. Rado će ga zagristi i podlanica i ovčica, no i sva ostala sitna riba, zbog čega je primjereniji za noćni ribolov, kada do punog izražaja dolaze njegove glavne karakteristike – treptanje trepetljika, fosforesciranje i krvarenje.

Prilikom ješkanja treba se čuvati ugriza, koji je vrlo bolan i opasan. Ako preostane, može ga se usoliti i tako sačuvati za neku drugu ribolovnu priliku. Važno je napomenuti da unatoč njegovoj visokoj lovnosti postoje cijela područja na kojima veliki crv uopće ne radi.

Najbolji za podlanice

2) BIBI
Bibi je jedinstvena i potpuno drukčija ješka od svih ostalih morskih animalnih ješki. Na tržište su ga prvi izbacili Talijani, koji su ga otkrili vadeći školjke iz venecijanske lagune. Bibi se najčešće ješka cijeli, u komadu, pomoću igle za nadijevanje. Budući da su u ponudi uglavnom dvije veličine, mali normandijski ili ogromni naši, i ješkanje se prakticira na dva načina. Našeg velikog bibija moguće je u komadu naješkati samo preko duge igle za ješkanje, i to tako da se predvez provuče kroz njega. Nasuprot tome, male normandijske bibije moguće je ješkati preko igle, ali i navlačenjem preko vrha udice.

Premda se može i rezati pa ješkati izrezan na manje komade, praksa je pokazala da je ribama zapravo najzanimljiviji cijeli, zbog čega je postao kultna ješka, pogotovo za podlanice, i to one XXXL veličine. Naravno, osim podlanica, rado će ga uzeti i fratri, šarzi, kantari, arbuni…

Koreani, cordele i bigattini

3) MALI CRVI
U moru živi još cijelo mnoštvo crvolikih organizama koji su ribama vrlo privlačni, naravno kao obrok. Ako se na pješčanoj obali okrene koji veći kamen, lako će se pronaći mali crveni crvić koji je taman toliki da pokrije manju udicu. Taj je crv odavno poznat svim ljubiteljima lova na sitniju ribu. Naravno, zbog betonizacije i uništenja prirodnog staništa, ovoga je crvića sve teže naći, pa su se spretni uvoznici dosjetili i počeli uvoziti najbliže strane rođake, poput cordella, americana, koreana… Svima je njima zajedničko dobro držanje na udicama, velika atraktivnost i visoka lovnost, ali samo ako se koriste u pravim tehnikama. To nije ješka za čekanje, nego za brze i dinamične ribolove, poput lova beach ledgering tehnikom ili pak plovkom. Na svaki udarac ribe treba kontrirati jer ga napada najprije sitna zubata riba, kojoj uvijek treba odgovoriti adekvatnom kontrom.

4) BIGATTINI
Premda su na moru malo zastupljeni, bigattini, ili po naški upljuvci, vrlo su dobra ješka. Naravno, riječ je o larvama muha koje se u slatkovodnom ribolovu koriste na kilograme, dok su kod nas još uvijek slabo zastupljene. Rado ih jedu sve udičarima zanimljive vrste, tako da svojom lovnošću ulaze u vrh. Jedini je problem predrasuda koja mnoge ribolovce odbija od lova s ovakvom ješkom.

Četiri najtraženija

5) GAMBOR
Među rakovima je malo onih koji ribama nisu zanimljivi. Čak i oni najveći, dok su u juvenilarnom stadiju, hrana su mnogim ribljim vrstama. Najčešće korišteni rakovi u ribolovu nedvojbeno su gambori. To su mali račići koji žive u pijesku, znatno brojniji u blizini ušća ili vrulja. Love se prekapanjem pješčanog dna. Izgledom su sličniji rovcu nego rakovima, no ribe ih jednostavno obožavaju. Ješkaju se na razne načine, ali najbolji su, naravno, dok su živi. Jedu ih doslovno sve ribe, od fratra do brancina.    
  
6) KOZICA
Odmah uz gambora stoji kozica, mali nervozni račić s dugim antenskim ticalima. Najlakše ga je uloviti noću uz obalu. Dovoljno je svjetiljkom posvijetliti u more da bi se jasno ocrtale oči kozica koje, obasjane, svjetlucaju poput malih neonskih točkica, nakon čega ih ne bi trebao biti problem uloviti malom mrežicom. Kozicu će rado pojesti sva udičarima zanimljiva riba. Posebno je lovna u lovu brancina á volo tehnikom, kada se može ješkati na predvezu s dvije udice.

7) RAK SAMAC
Vrlo kvalitetna ješka su i rakovi samci, poglavito oni najveći koje pokupe koćarske mreže. Ješkaju se cijeli, naravno, nakon što se im se razbije kućica, a idealni su za lov dubinskom kančanicom, kad su meta krupnije plemenite ribe.

8) SUŠA
Od ostalih rakova svakako valja spomenuti i kultnog raka sušu, koji je osobito na meti podlanicama. Bez obzira na veličinu, podlanica će ga napasti i najčešće potpuno pojesti bez oklijevanja. Može se ješkati prošivanjem ili pomoću gumice. Važno je samo povezati mu ili pokidati noge kako se ne bi mogao sakriti. Premda jednako lovni kao i suša, mali sivi grmalji magaretari su manje u upotrebi, ponajprije zbog opasnih kliješta, koja poprilično otežavaju rukovanje.
Da biste ulovili sušu, trebate puno strpljenja i brzine. Ovaj se rak, premda živi na samom rubu mora, više na suhom nego u moru, nevjerojatnom brzinom sklanja u najbliži zaklon na najmanji znak opasnosti.

Žive i krepane

9) SRDELA
Među ribama srdela kao ješka nedvojbeno drži prvo mjesto. Može se ješkati cijela, u komadićima, filetirana, izokrenuta, bez glave, ukratko, na sve moguće načine. Voli je doslovno sva riba, od špara i kneza do kirnje i tune. Skašena je temelj svake dobre brume, ali i pasture. Ipak, premda vrlo atraktivna, srdela je na udici uvijek krepana, a u nekim tehnikama ipak nije na prvome mjestu. Tako je za panulaše prva ješka, kada je riba u igri, iglica, a za njom šarun, cipal, pa skuša.
Inače, od većine riba, a ponajprije od lokardi, skuša ili šaruna, najčešće se kao ješka koriste fileti.

10) GAVUN
Kad je u pitanju á volo tehnika, gavuni su posebno atraktivni. Ješkaju se ili kroz oči ili kroz glavu odozdo prema gore, te se bez opterećenja bacaju u lovnu zonu. Dobri su za lov brancina, orada, ali i krupnije pridnene ribe od kamena. Love se uglavnom križakom ili malim mrežama gavunarama.

Pravi gušti

11) LIGNJA
Od glavonožaca je lignja kao ješka prva na popisu. Kada je u pitanju panula, ješka se cijela, živa ili uginula i tada joj je na meti gof, zubatac, pagar ili kirnja. Ako se lovi sitna riba, tada se filetira pa se istučena mesarskim batom tanko nareže, što je idealna natjecateljska ješka jer je ribi ukusna, a s udica se teško skida. Naravno, za krupniju ribu trake su šire i deblje. Od ostalih glavonožaca koriste se i totani, sipe, mušuni i hobotnice, no znatno manje od lignje.

12) DAGNJA
A među školjkama je dagnja neoborivi prvak. Ješkana na bilo kakav način, ova školjka lovi ribu, i to ponajprije plemenitu oboritu ribu od kamena. Malo je riba koje je ne jedu, i to su mahom plave pučinske ribe. Sva ostala pridnena riba jednostavno je obožava. Jedini ozbiljniji nedostatak dagnje je relativno loše držanje na udici, pogotovo kad su u pitanju manje vješti ribolovci. No, taj se problem lako riješi s malo silikonskog konca, koji ribi zapravo i ne smeta, a dagnju sasvim solidno učvrsti.

Još jedna velika prednost dagnje nad ostalim ješkama leži u njezinoj dostupnosti. Naime, nije je nikakav problem nabaviti. A ako je nema uz rivu, tada je ima na ribarnici, uvijek po pristupačnim cijenama i u zadovoljavajućim količinama. Ovo je tek dio najčešće korištenih ješki u morskom ribolovu. Osim spomenutih, tu je još cijeli niz školjaka, puževa, bodljikaša i ostalih nižih beskralježnjaka, kao i meso toplokrvnih životinja, gujavice itd. Važno je samo da se ne libite probati nešto novo jer, vjerujte, nema većeg gušta nego uloviti ribu na način na koji to još nitko do sada nije pokušao i uspio.

Naslovnica Ribolov