More Ribolov

RIJETKI MAMCI

Malo ribiča zna da su trlje odlična ješka

RIJETKI MAMCI

Tijekom najhladnijeg dijela godine većina riba manje ili više smanjuje aktivnost, pa se i manje hrani. Osim toga, tada više nego u ostalim razdobljima godine biraju što jedu. Zato u zimskom ribolovu izbor mamaca posebno dobiva na važnosti. Da bismo ih potaknuli na uzimanje mamaca, ribama u to doba treba nuditi delicije, čak i onima najagresivnijima i najproždrljivijima.

Većina srednjih i krupnih grabljivica, osobito zimi, najradije će posegnuti za iglicom i lignjom, naročito ako su žive. Osim njih, dobro je poznato da te ribe rado jedu i sipu, bukvu, ušatu te kneza. No, barem podjednako dobar mamac, ne samo za zimski ribolov, jesu i – trlje! Tko zna zašto, ali to je nepoznato većini naših ribolovaca, kako sportsko-rekreativnih, tako i profesionalnih.

Na trlje su posebno goluzi kirnja, pagar, zubatac, krunaš, lubin, škarpina, ugor i murina, dakle grabljivice koje plijen radije skupljaju nego progone, osobito ne brzo. Trlja, barbun, brkavica.., samo su neka od 10-ak zajedničkih imena za jedine dvije stanovnice Jadrana iz obitelji brkavica – trlju blataricu i kamenjarku. Obiteljsko ime dobile su po dva mesnata pipka na donjoj čeljusti, odakle im nadimak brkate sestrice. Boje su žuto-sive do crvene, s tim da je kamenjarka znatno rumenija.

Osim zbog vrlo ukusnog mesa, trlje su dobar mamac upravo zbog svoje odjeće – lako su uočljive na svim vrstama dna. Mana im je što brzo ugibaju, te što se zbog mekanog mesa loše drže na udici, posebno blatarica. Zato ih je najbolje mamčiti vezivanjem pomoću elastičnoga konca.

Živu trlju je za lov čekanjem najbolje nadijevati za leđa, na jednu udicu kratkoga vrata, čija se veličina, ovisno o dimenziji mamca i očekivanog plijena, kreće od 1/0 do 3/0. Da bi trlja što duže živjela, treba je probosti iznimno pažljivo i što pliće, potkožno.

U lovu zubaca i drugih dubinskih riba najčešće se koristi završnjak s jednim privezom postavljenim oko pola metra poviše olovnice. Završnjak s klizećim olovom rjeđe se koristi, osim u lovu lubina i ugora odmetom. Osim toga, kralj priobalja ovim se ribicama dobro lovi i pomoću plovka. Također, te dvije ribe, osobito krupniji lubin, vrlo rado posegnu i za mrtvim plijenom, zbog čega se iznimno dobro love noću čekanjem na dnu pomoću trlje koja se počela raspadati i vonja.

Olakotna okolnost za sve koji tijekom zime žele loviti trljom kao mamcem jest to što se ona najlakše pribavlja baš u to vrijeme. Naime, najbolje se lovi od kraja jeseni do početka proljeća, kako profesionalnim alatima, tako i sportsko-rekreativnima.

Naslovnica Ribolov