More Nautika

prvi električni brod

'Future of The Fjords' dobio nagradu za brod godine 2018.

prvi električni brod

„Future of The Fjords“, električni putnički brod u vlasništvu norveške transportne tvrtke The Fjords, dobio je nagradu Ship of the Year 2018. na SMM-u.

Brod se natjecao s „Antarctic Enduranceom“, brodom za lov kozica u vlasništvu tvrtke Aker Biomarine i Ponantovim ekspedicijskim brodom „Le Lapérouse“.

Nagrada obilježava drugi puta u tri godine da je The Fjords, zajedno s brodogradilištem Brødrene Aa, osigurao titulu najboljeg, a sestrinski brod „Vision of The Fjords“ osvojio je nagradu 2016. godine.

“Ponosni smo što smo primili ovo priznanje i uzbuđeni kako zbog nas tako i zbog naših dioničara i šire prometne industrije”, rekao je Rolf A. Sandvik, predsjednik Uprave The Fjords.

“Vision i Future su dizajnirani kako bi pokazali i zaštitili jedinstveni norveški pejzaž uvršten na popis UNESCO-ve svjetske baštine kroz koji plove – pružajući optimalno putničko iskustvo, pri čemu posjetitelji mogu postati jedno s prirodom, bez utjecaja na nju.”

“Međutim, iako je Vision, s hibridnim rješenjem, označio početak tog putovanja, Future, s nula emisijom i tihim radom uistinu označava ispunjenje našeg sna”.

S dužinom od 42 metra, „Future of The Fjords“ je prvi električni brod s ugljenim vlaknima, prenosi Pomorac.net

Sandvik je rekao da je rješenje punjenja bilo ključno za pobjedu.

“Zbog ograničene mogućnosti lokalne mreže u našoj luci Gudvangen mogli smo pristupiti samo kapacitetu punjenja od 1,2 MWh, samo polovicu onoga što brod zahtijeva”, dodao je Sandvik.

“Dakle, zajedno s tvrtkom Brødrene Aa, u suradnji s našim projektnim partnerima, morali smo malo drugačije razmišljati kako bismo ostvarili naše ciljeve. Zajedno smo došli na ideju plutajuće banke za baterije od 2,4 MWh koja se nalazi u 40-metarskom staklenom tijelu. To bi moglo jednostavno i polako nadopuniti kapacitet tijekom dana bez potrebe za ometajućim i skupim strujnim naponima.

“Završili smo s pričvršćivanjem dizelskog spremnika od 40 m3 za Vision na pristanište, pored skladišnog prostora za potrošne materijale, koji dopuštaju brodovima da povećaju kapacitet putnika. To je svojevrsna plutajuća infrastruktura, s potencijalom daleko izvan ovog projekta.”

The Fjords i Brødrene Aa sada vjeruju da se pristanište može koristiti i za ekološki transport na kopnu.

Ideja je da bilo gdje se nalazi električni trajekt – često udaljene ruralne lokacije s ograničenim mrežnim kapacitetom – dokovi za napajanje mogu za napajanje električnih automobila, autobusa i drugih načina prijevoza. Na taj način mogu stvoriti troškovno učinkovite i jednostavne instalacije lokalnih centara za napajanje.

„Future of The Fjords“ porinut je u svibnju i odrađivat će 700 putovanja godišnje, tiho ploveći između Flåma i Gudvangena.

Naslovnica Nautika