More Nautika

pranje, sušenje, pregled šavova...

Evo kako pripremiti jedra za zimovanje

pranje, sušenje, pregled šavova...

Oni koji podižu jedra dok plove imaju i jedan dodatni problem: pripremu za zimu jedara i snasti. Priprema jedara za zimovanje obuhvaća pranje, sušenje, pregled šavova i jedrenine, te popravak i spremanje na suho mjesto, dakako u odgovarajućim vrećama. Vlasnicima jedrilica jedna je od najzahtjevnijih operacija pranje i sušenje jedara, kako zbog potrebe za idealnim vremenskim uvjetima i njihove veličine, tako i skučenoga manevarskog prostora na jedrilicama. Ne preporučam upotrebu deterdženta jer moderne jedrenine (dakron, kevlar...) lako gube formu i mehanička svojstva i vrlo su osjetljive na kemikalije, a nečistoće osim izgleda ne narušavaju svojstva materijala.

Bolje je jedra sušiti za oblačna vremena jer se kapljice vode ponašaju kao leće, pojačavajući negativni utjecaj sunca, a najbitnije je da budu suha prije spremanja. Posebno obratite pozornost na pojačanja i rogljeve jer se ta mjesta sporije suše. Jedra treba, ako je ikako moguće, smotati, a ne slagati, posebice ne po uvijek istim pregibima, jer će na tim mjestima materijal vremenom oslabjeti. Pohranite ih na suhom i tamnom mjestu.

Sva se brodska užad, privezna i ona u sklopu kontrole jedara, na kraju sezone opere slatkom vodom, potom u blagom rastvoru deterdženta po mogućnosti – pogotovo škote – uz dodatak omekšivača za rublje.Nakon ispiranja slatkom vodom, osuši se i složi na suho i mračno mjesto, uz prethodnu provjeru stanja i eventualno zataljivanje završetka nekog užeta.

Nakupine soli i prljavštine u sprezi s vlagom bitno skraćuju život spojevima čeličnih uzica sartija i očnica, odnosno vilica pritega, a cjelokupna oprema jedrilice osobito trpi od vibracija zbog djelovanja vjetra i opterećenja tijekom jedrenja. Kritična mjesta na jarbolu, deblenjaku i ostalim dijelovima snasti su ona na kojima se aluminij dodiruje s nehrđajućim čelikom jer tu nastaju galvanske struje koje potiču koroziju. Nije stoga naodmet oprati jarbol od pete do vrha, te potom provjeriti stanje svih spojeva opute i tijela jarbola, križeva i pritega, a posebice ispravnost pop-zakovica koje s vremenom olabave zbog vibracija.

Naslovnica Nautika