More Nautika

DA USIS MORA NE ZAKAŽE KAD JE NAJVAŽNIJE

Kugla-ventile treba podmazivati!

DA USIS MORA NE ZAKAŽE KAD JE NAJVAŽNIJE

Usisi mora na trupu broda (za hlađenje motora, osovinskog voda, ispiranje WC-a...), u pravilu su opremljeni kingston ventilima koji uglavnom pouzdano rade. No malo vlasnika brodica zna da te ventile makar jednom godišnje treba podmazati kako se ne bi dogodilo da se zaglave i otkažu poslušnost baš kad je to najpotrebnije. 

Riječ je mahom o takozvanim kugla-ventilima, pa je prilikom izvlačenja broda na kopno najzgodnije obaviti njihovo podmazivanje kvalitetnom vodootpornom mašću, jer zatvorenu kuglu treba podmazati s obje strane ventila. S vanjske strane to se može obaviti malim kistom umočenim u mast, dok za podmazivanje kugle s unutrašnje strane ventila prvo treba odspojiti na njega priključeno crijevo.

Kad se to obavi, ventil treba više puta otvoriti i zatvoriti kako bi se mast dobro razmazala. Naravno, tijekom godine korisno je barem svakih par mjeseci ventil otvoriti i zatvoriti da bi glatko radio. U slučaju da pak imate ugrađene konusne ventile, tada je procedura malo složenija, jer ih treba rastaviti i temeljito očistiti kako bi pravilno funkcionirali.

Naslovnica Nautika