More Nautika

Osobni lokator

Ovaj maleni uređaj spašava život ljudima koji slučajno padnu s plovila u more

Osobni lokator

Osobni lokatori doslovno spašavaju život ljudima koji slučajno padnu s plovila u more, jer istog trenutka javljaju satelitima njihovu točnu poziciju. S obzirom na brzi napredak tehnologije u svim kategorijama opreme, tako su i osobni lokatori sve bolji i praktičniji. Jedan od najnovijih u nizu na svjetskom tržištu je Ocean Signal RescueME EPIRB1.

Riječ je o najkompaktnijem Emergency Position Indicating Radio Beacon Class 2 GPS uređaju na svijetu, čiji su gabariti za 30 posto manji od konkurenata. Širok je samo 89 mm, a kada mu je antena uvučena, visina mu doseže 178 mm. Kada tome pridodamo podatak o težini, koja iznosi 422 grama, jasno je da se RescueME vrlo lako može staviti na odjeću ili nositi sa sobom tijekom boravka na brodu.

Ocean Signal je, osim toga, veliku pažnju posvetio trajnosti baterije, još jednom važnom segmentu ove kategorije uređaja. Ako je vjerovati proizvođaču, baterija će trajati čak 10 godina, s time da jamstvo traje pet godina. RescueME se automatski aktivira kada osoba koja je nosi padne u more. Antena osobnog lokatora sa 66-kanalnim GPS-om lako se izvlači jednom rukom.

Kada je aktiviran, EPIRB1 šalje podatke o identifikacijskom broju i poziciji korisnika spasilačkom centru preko sustava Cospas-Sarsat satelita, ali ujedno emitira i 121.5 MHz signale. Osim toga, svijetli s dvije lampe kako bi spasioci čovjeka u moru lakše uočili tijekom noći. Uređaj radi bez problema na temperaturama u rasponu od -20 do +55 stupnjeva Celzijevih, a od trenutka uključivanja signal traje 48 sati. Ocean Signal tek je počeo prodavati RescueME EPIRB1 u zemljama EU-a po cijeni od oko 430 eura.

Naslovnica Nautika