More Nautika

PREVENTIVA PROTIV ZAPLETANJA

Kad je u uvali gužva treba paziti kako se sidri, pa je stoga najbolja svijetleća plutača

PREVENTIVA PROTIV ZAPLETANJA

Znamo svi da je ljeti na Jadranu velika gužva, a kormila se u tih par vrućih mjeseci prihvaćaju iskusni, ali i manje iskusni skiperi sa svih strana svijeta. Stoga se nautičari često moraju suočavati s problemima koje, zbog nepažnje ili nedovoljnog znanja o maritimnim umijećima, izazivaju oni što na more dolaze jednom godišnje ili još rjeđe.
Jedna od tih problematičnih epizoda koja se stalno ponavlja tiče se sidrenja u manjim uvalama gdje mjesta nema previše. Razumljivo je da svi žele baciti sidro i prenoćiti u uvali, ali naši ljudi s đite uvijek iznova javljaju o kaosu na prenapučenim parkiralištima.

Neodgovorno ponašanje

Naime, stranci, ali i naši neodgovorni nautičari u skučenim uvalama često bacaju svoja sidra preko sidara drugih plovila koja su tu već ranije došla.

Takve situacije ponekad se riješe vještijim provlačenjem sidra kroz prepreke, ali pravi problemi nastaju kada se konopi zapletu, pa se onda pomiješaju nemoć, vrućina i temperament uz žučne svađe i galamu. Najgore je kada jedna posada nehotice oslobodi sidro drugog plovila i ako to prođe neprimijećeno brod može završiti na sikama.

Nije rijetkost da se neželjene veze konopa i sidara rješavaju zaronima i otpetljavanjem u moru, ali je činjenica da je takve stvari bolje spriječiti nego liječiti. Kako se takve situacije ne bi događale, mudri nautičari rabe sidreni plovak ili manju plutaču.

U slučajevima kada se sidro zakači pa ga je sa sidrenjakom nemoguće izvući, osloboditi se može samo potezanjem srca sidra u suprotnom smjeru. No, kako je sidrenjak privezan za anel na vrhu struka, njime je to nemoguće. Stoga se za srce sidra vezuje orepina, nešto tanji konop kojem je jedina svrha izvlačenje zaglavljenog sidra. Orepina se uglavnom priveže za sidreni plovak, najčešće manji bokobran, pa tako jasno označava poziciju sidra.

Mehanizam s oprugom

To onima koji kasnije dođu na sidrište daje odličan orijentir da bi izbjegli sidrenje preko sidra drugog broda. Višak konopa orepine uredno se posloži i priveže za plovak. Međutim, ukoliko je otpušteno previše konopa ili se složeni višak u moru razveže, konop oko plutače smeta drugim brodovima dok pristaju ili isplovljavaju. Zapnu li za njega, sigurno će za sobom potegnuti sidro i otkačiti ga.

Kako bi to izbjegli, neki orepinu puštaju paralelno sa sidrenjakom, tako da joj višak konopa ostane na brodu, ali ovako pozicija sidra nije označena, a i samo podizanje sidra je nešto kompliciranije. Na tržištu se lako mogu pronaći i sofisticirani sidreni plovci, koji unutar plutače imaju 20-ak metara konopa namotanog na mehanizmu s oprugom. Opruga je dovoljno osjetljiva da se dolaskom vala, plime ili oseke prilagodi dubini i ne podiže sidro s dna.

Ovakav plovak se može i improvizirati, a umjesto opruge koristi se gravitacija. Orepina se ne vezuje, nego samo provuče kroz plovak, a na kraju konopa se priveže nekakav uteg, dovoljno težak da nategne konop, a da ne potopi plovak. Gravitacija privlači uteg, plovak se namjesti točno iznad sidra i pluta na površini, a dolaskom vala, plime ili oseke, prilagodi se dubini. Dakle, orepina se u kombinaciji sa plutačom rabi i kao pomoć za podizanje sidra ukoliko se to dogodi na terenima koji su dušu dali za zapinjanje.

Plutača koja svijetli

Dobro je kako se na tržištu nudi dosta sidrenih plutača koje bi trebale spriječiti nastanak spornih situacija. Jedna od njih je plutača Swi-Tec Self Adjusting Anchor Buoy. Opremljena je s trakom i oprugom pa se automatski pozicionira iznad sidra. Prikladna je za dubine do 20 metara, ima 3M reflektirajuću traku, nosivost joj je 500 kg, teži 3,5 kg, a gabariti su joj 30 x 42 cm. Cijena joj se kreće oko 260 eura.

Nešto modernija verzija sidrene plutače s automatskim mehanizmom dužine trake je američka Anchor Buoy kompanije iz Idaha. Ona naime korisniku nudi dodatnu prednost jer je opremljena malim solarnim panelom koji sunčevu energiju tijekom dana pohranjuje u bateriju. Kada padne mrak, plutača uz pomoć štedljivih LED dioda automatski počinje svijetliti i jasno označava poziciju sidra. Na američkom tržištu Automated Anchor Buoy košta 249 dolara. 

SIDRENJE IZ PRIRUČNIKA

Prije obaranja sidra svakako treba obratiti pažnju na položaje sidara ostalih brodova. Svakako valja pokušati izbjeći sidrenje preko drugih sidara, odnosno da vam se sidrenjak preklapa s onim broda do vas. Ako vam je sidro dovoljno daleko od njegovog sidrenjaka i dobro ste se usidrili, preklapanje konopa (lanca) nije nikakav problem. Dovoljno je samo da oboje to znate i da je onome tko prvi isplovljava sidrenjak - gornji. Dakle, ako oni isplove prvi, potrebno je samo da slobodan kraj svog sidrenjaka, provučete ispod njihovog i ponovno ga zategnete.

Naslovnica Nautika