More Nautika

5,2 milijuna dolara vrijedan

Solarni brod krenuo na šestogodišnje putovanje svjetskim morima

5,2 milijuna dolara vrijedan

Na šestogodišnje putovanje svijetom, startajući iz Pariza, kreće visokotehnološko plovilo, 30,5 metara dug i 5,2 milijuna dolara vrijedan katamaran nazvan Energy Observer, koji će svjetskim morima, sa stotinu i jednim zaustavljanjem na obalama pedeset zemalja ploviti, ne emitirajući pritom u atmosferu ni jednu jedinu molekulu ugljika.

Pogonit će ga solarna energija prikupljana panelima instaliranim na 130 četvornih metara gornje površine površine plovila, zatim dvije vjetroturbine, a kad ne bude sunca ni vjetra, u igru ulazi treća opcija – vodik procesom elektrolize dobiven iz morske vode. Za svaki slučaj, osigurana su i dobra stara jedra. Energy Observer već zovu i "morski solarni impuls", odnosno morskom verzijom solarnog aviona Solar Impulse, koji je svijet obletio prošle, 2016. godine.

Katamaran "svemirskog" izgleda zapravo je preuređeno 34 godine staro trkaće plovilo. Da bi misija bila izvedena do kraja potrebno je više od četiri milijuna dolara godišnje, što posada, na čelu s vođom ekspedicije Jérômeom Delafosseseom, očekuje dobiti od sponzora. Osnovna ideja i cilj projekta su promoviranje obnovljivih izvora energije te poruka da nad promjenama koje čekaju svijet ne treba očajavati nego pokazati da postoje rješenja.

Naslovnica Nautika