More Nautika

Jedanaest dana leda

Ove jacere čuvaju led i za najvrućih dana, što je u višednevnom ribolovu iznimno važno

Jedanaest dana leda

Niste zadovoljni svojom jacerom, jer se uza sav trud skrivanja u hlad najveći dio leda otopi već nakon dan-dva, nakon čega se pojavi onaj neugodan miris odvoda ribarnice. No, tako ne mora biti, jer se na našem tržištu nedavno pojavila nova kolekcija Colemanovih iznimno kvalitetnih jacera Esky koje svojim performansama prkose zakonima fizike.

Daska za čišćenje

Prva im je odlika korištenje materijala vrhunskih izolacijskih svojstava. Ovisno o volumenu, različita je i debljina stijenke, što za sobom povlači i različitu duljinu zajamčenog zadržavanja temperature. Tako model zapremnine 52 litre drži led sedam dana, a onaj od 194 litre čak 11 dana, i to na temperaturama zraka i iznad 33°C! Dok većina proizvođača nudi jamstvo držanja leda od tri dana, što je zapravo dostatno tek za vikend, jacere Esky omogućuju boravak na moru cijeli tjedan, pa i dulje uz ledeni komfor.

Ove jacere imaju i mrežaste police na kojima se osjetljivije namirnice mogu odvojiti od leda, čime se priječi neposredno smrzavanje. Ako se pak na dno jacere postave zamrznuti ulošci Freez pack, osim održavanja željene temperature, na sebe će preuzeti ulogu isparivača jer će sve namirnice držati iznad tekućeg sadržaja, koji je u svim jacerama ispunjenima ulovljenom ribom neminovna posljedica cijeđenja.

S unutrašnje strane poklopca nalazi se daska za čišćenje ribe s četiri izdanka koji savršeno liježu u utore na vanjskoj strani poklopca. Na taj se način dobiva praktična radna površina za čišćenje ribe, koja se na većini brodova improvizira. Pitom stijenke jacere i daska za čišćenje ribe imaju integrirane antimikrobne aditive koji površinu čine bakteriološki rezistentnom, sprečavajući zadržavanje mirisa i stvaranja plijesni. Elastične kopče za zatvaranje poklopca uvučene su u odnosu na površinu jacere, pa je eliminirano neželjeno zapinjanje pri transportu ili prolaskom uz jaceru.

Šestogodišnje jamstvo

Ispiranje je moguće na dva načina – preko širokog otvora sa standardnim navojem ili preko užeg izdanka s mogućnošću postavljanja crijeva za otjecanje, čime prostor uz jaceru ostaje čist i nakon ispiranja. Sama jacera oslanja se na protuklizne stope, pa će i za plovidbe po teškom moru ostati na svome mjestu.

Na Esky ide jamstvo od čak šest godina, što je jasan pokazatelj kvalitete izrade po najvišim američkim standardima. Vanjski je sloj od iznimno tvrdih materijala otpornih na abraziju i UV zrake, a rukohvati su od inoksa. Jacera se prikladnim lokotom može i zaključati.

Sve u svemu, jacere Esky doista spadaju u sam vrh kad je o prijenosnim hladnjacima riječ, što je i bio glavni motiv zadarskoj tvrtki Nevico, koja je njihov uvoznik i distributer, da ih ponudi našem tržištu. Ponajprije ribolovcima i nautičarima, ali i svima koji tijekom boravka u prirodi žele uza sebe imati hladnjak na koji mogu računati. Kažimo na kraju da cijene ovise o modelu, pri čemu se kreću od 2875 kuna za jaceru od 52 litre do 6287 kuna za model zapremnine 194 litre.

Naslovnica Nautika